Змінено Порядок розрахунку середньої зарплати №100

Змінено Порядок розрахунку середньої зарплати №100

1 вересня Кабінет міністрів прийняв постанову «Деякі питання обчислення середньої заробітної плати», яка передбачає оновлення Порядку №100 (абз. 2 та 3 п. 3). 

Проєкт постанови передбачає, що до розрахунку середньої заробітної плати потрібно включати:

  • суму нарахованої зарплати (включно з преміями та іншими стимулюючими виплатами). Усі надходження будуть враховуватись за місяць, коли вони були нараховані. Виплати потрібно зазначати у повному обсязі, без відрахованих податків, аліментів тощо. Окрім відрахувань із зарплати працівників, що були засуджені за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі;
  • премії та інші додаткові виплати за звітний період потрібно буде включати до заробітку за такий період для підрахунку середньої заробітної плати. До заробітку відповідних місяців розрахункового періоду потрібно буде додавати частину, що розраховуватиметься шляхом ділення суми премії / іншої стимулюючої виплати на кількість відпрацьованих днів у відповідному періоді (коли були нараховані такі виплати) та множенням на кількість робочих днів, що були відпрацьовані у місяці, що включається у розрахунковий період.

До того ж змінюється перелік виплат, що не будуть враховуватись до середньої заробітної плати. Так, виплати, що пов'язані зі святковими виплатами, винагороди за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків будуть стосуватись цього переліку.

Наразі текст постанови ще не було оприлюднено на ресурсах Кабінету міністрів. 

 

Зміни щодо врахування премій до розрахунку середньої заробітної плати?

З моменту набрання чинності зазначеної постанови, премію треба буде ділити на планову кількість робочих днів та множити на кількість відпрацьованих робочих днів. Розрахунок потрібно буде робити таким чином навіть якщо премія виплачується за один місяць.

До заробітку за відповідні місяці розрахункового періоду потрібно буде додавати частина премії, що визначатимуть шляхом діленням суми премії (іншої стимулюючої виплати) за певний період на кількість робочих днів, що були фактично відпрацьовані за цей період та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів по кожному місяцю, що включено до розрахункового періоду. 

Крім того, проєкт цієї постанови мав запровадити період, тривалістю три місяці від дати початку дії постанови, для донарахування середньої зарплати працівникам, яким нарахували середній заробіток з 12 грудня 2020 року до моменту набуття чинності нової постанови (не враховуючи премії за минулі періоди). 

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та винятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc!
Група компаній Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

За матеріалами: Дебет-Кредит

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: