Дотримуємось гарантій в оплаті праці разом з ISpro

Дотримуємось гарантій в оплаті праці разом з ISpro

На сьогоднішній день держава захищає працівників підприємств усіх форм власності цілою низкою законів, що зобов’язують роботодавця нести відповідальність за дотримання державних гарантій в оплаті праці. Що це за гарантії, як нас захищає держава і як це працює в «ISpro»? На всі ці питання ми сьогодні даємо відповідь в даній статті.


Читати також:

Галузеве рішення для організацій бюджетної сфери. Все просто з ISpro

Налаштування карток аналітичного обліку касових і фактичних видатків в «ISpro»

А Ви знаєте що таке КСЗІ?

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram або ж:


Законодавство України про оплату праці ґрунтується на Конституції України і складається з Кодексу законів про працю України, Закону України «Про оплату праці»Закону України «Про колективні договори і угоди»Закону України «Про підприємства в Україні» та інших актів законодавства України.

Закон України «Про оплату праці» дає роз’яснення, що таке заробітна плата, яка її структура, які є гарантії в оплаті праці від держави, що до них відноситься і т.д.

Перше на що хочемо звернути увагу в даному законі – це мінімальна заробітна плата, яка згідно ст. 3 є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

Держава гарантує, що заробітна плата робітника, який відпрацював повністю місячну (годинну) норму праці не може бути менше мінімальної, а згідно ст. 8 ЗУ Про Державний бюджет України на 2020 рік вона становить 4723,00 грн. у місячному розмірі і 28,31 грн. у погодинному розмірі.  

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу:

– в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я;
– за роботу в нічний та надурочний час;
– роз’їзний характер робіт; 
– премії до святкових і ювілейних дат.

Відповідно усі інші виплати, не перераховані в ЗУ «Про оплату праці», включають до мінімальної зарплати.

Щодо мінімальних державних гарантій в оплаті праці та що до них відноситься, то в ст. 12 Закону України «Про оплату праці» вказано: 

1) норми оплати праці за роботу в надурочний час; у святкові, неробочі та вихідні дні; у нічний час; за час простою, який мав місце не з вини працівника; при виготовленні продукції, що виявилася браком не з вини працівника; працівників молодше вісімнадцяти років, при скороченій тривалості їх щоденної роботи тощо.

2) гарантії в оплаті праці для працівників – оплата щорічних відпусток; за час виконання державних обов’язків; для тих, які направляються для підвищення кваліфікації, на обстеження в медичний заклад; для переведених за станом здоров’я на легшу нижче оплачувану роботу; переведених тимчасово на іншу роботу у зв’язку з виробничою необхідністю; для вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, переведених на легшу роботу; при різних формах виробничого навчання, перекваліфікації або навчання інших спеціальностей; для донорів, тощо.

3) гарантії та компенсації працівникам в разі переїзду на роботу до іншої місцевості, службових відряджень, роботи у польових умовах тощо.

Незважаючи на те, що індексація прямо не названа в ч. 1 ст. 12 ЗУ «Про оплату праці», це гарантія, яка закріплена ст. 95 КЗпП  і також включається до переліку державних мінімальних гарантій в оплаті праці та підлягає обов’язковому проведенню у встановленому законодавством порядку.

За недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці передбачено застосування щодо суб’єкта господарювання штрафної санкції у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника щодо якого вчинено порушення.

У програмі «ISpro» реалізовано можливість налаштування будь-яких видів оплат згідно законодавства і відповідно до обліку на підприємстві. Розглянемо приклад налаштування доплати до мінімальної заробітної плати, в програмі всі види оплат створюються по аналогії, різняться лише методи розрахунку і деякі налаштування властивостей виду оплати.

Для початку почнемо з налаштувань ТаблиціМінімальна зарплата. Саме там міститься інформація з актуальними цифрами, що необхідні для розрахунку, заносимо їх до таблиці (Мал. 1). Також всі актуальні дані, що офіційно вступають в силу можливо рознести автоматично через пункт Оновлення довідників підсистеми Сервіс.

Мал. 1

Для налаштування надбавки - доплата до МЗП необхідно перейти у модулі Облік праці та заробітної плати у підсистему  Параметри - НалаштуванняВиди оплат - Надбавки та доплати та через Insert, або Реєстр - Створити створюємо новий вид оплати (далі ВО) та заповнюємо обов’язкові параметри: поле Код – довільний, але який не присвоєно для ін. ВО, поле – Найменування - зазначається повне найменування доплати, поле – Метод розрахунку - обираємо метод розрахунку 266 Доплата до мінімальної зарплати. (Мал. 2)

Мал. 2

Далі продовжуємо налаштування ВО «Доплата до мінімальної» і у пункті Властивості обираємо параметр розрахунку вихідної  суми – від Планових, або Фактичних сум видів оплати. У пункті Вихідна сума вказуємо види оплат, що враховуються при розрахунку доплати до мінімальної, через контекстне меню – Змінити, можемо обрати необхідні ВО та задати період з якого здійснюється розрахунок з даним переліком ВО. (Мал. 3)

Мал. 3

Доплата до мінімальної заробітної плати розраховується пропорційно відпрацьованому часу, тобто за час відпрацьований по системі і видам оплат. Інформацію з яких ВО рахується відпрацьований час для розрахунку доплати до МЗП заносимо у вкладці Оплачуваний час та через контекстне меню – Змінити обираємо необхідні ВО з переліку. (Мал. 4)

Мал. 4

Якщо даний ВО буде застосовуватись до всіх співробітників, то можливо здійснити налаштування на вкладці – Постійні нарахування та дана надбавка буде відображатись у кожному особовому рахунку в програмі. Отож, перейдемо до даної вкладки в Налаштуваннях та створимо новий запис через РеєстрСтворити, чи через відповідну піктограму Створити на панелі задач та обираємо необхідний ВО з переліку, вказуємо дату початку (Мал. 5) та зберігаємо запис і завершуємо роботу в підсистемі Налаштування.

Мал. 5

Якщо застосування даної доплати необхідно лише до декількох співробітників, то можливо її призначити через підсистему КартотекаОсобові рахунки працівників, зайшовши у відповідний особовий рахунок та на вкладці Призначення і переміщенняПостійні нарахування створити запис, обрати ВО – Доплата до МЗП, вказуємо дату початку і зберігаємо запис, після чого програма автоматично буде розраховувати суму доплати до МЗП відповідно до заданих налаштувань.

Розглянемо на прикладі нарахування заробітної плати працівнику з окладом 2102 грн. Також даному співробітнику призначається доплата за використання дезінфікуючих засобів - 10% від окладу, яка не враховується в доплату до МЗП, розглянемо розрахунковий лист. (Мал. 6)

Мал. 6

З малюнку бачимо, що сума доплати до МЗП становить 2621 грн, відкриваємо роз’яснення до розрахунку доплати до МЗП (Мал. 7) і бачимо, що вихідна сума для розрахунку – лише оклад, розрахунок проводиться від суми 4723, так як працівник відпрацював всі дні, згідно з графіком роботи.

Мал. 7

Якщо працівник протягом місяця перебував у відпустці без збереження заробітної плати, щорічній відпустці, на лікарняному, не з’явився на роботі з нез’ясованих причин тощо, то заробітна плата йому нараховується пропорційно відпрацьованому часу. Розглянимо приклад нижче, коли співробітник перебував у відпустці без збереження заробітної плати згідно ст. 26. (Мал. 8)

Мал. 8

На Мал. 9 розглянемо роз’яснення, де ми бачимо, що сума мінімальної заробітної плати розрахована пропорційно відпрацьованим дням, а потім визначається сума доплати до МЗП. (Мал. 9)

Мал. 9

Сподіваємося, що дана стаття була корисною для Вас. Якщо у Вас залишилися питання по роботі з програмою «ISpro» звертайтесь до нашої лінії консультації за номерами:

(095) 036-40-04,
(098) 036-40-04,
(073) 036-40-04 і ми з радістю допоможемо Вам.

 

 

Автор: Руслана Вороневська, кваліфікований спеціаліст ГК "Інтелектуальний сервіс», провідний спеціаліст по системі «ISpro»


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

 

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: