Скасування та Блокування сертифікатів в програмі M.E.Doc та веб-сервісі СОТА

Скасування та Блокування сертифікатів в програмі M.E.Doc та веб-сервісі СОТА

Бувають випадки, коли в діяльності підприємства є необхідність в зміні бухгалтера, директора, назви організації або її юридичної адреси. Представники підприємства формують нові електронні підписи і тоді виникає питання: що робити з діючими,  в яких є застаріла інформація? Відповідь – їх потрібно скасовувати або блокувати.

Скасування сертифіката є достроковим припиненням його чинності. Скасовані сертифікати поновленню не підлягають. Скасування здійснюється на підставі листа, який подається в письмовій формі або у формі електронного документа.

Блокування сертифіката - це тимчасове припинення його чинності. Блокування сертифіката здійснюється на підставі заяви, яка подана в усній формі, листа у письмовій формі чи у вигляді електронного документа.

Скасування і блокування сертифікатів АЦСК «Україна» можна виконати в програмі M.E.Doc та  веб-сервісі СОТА.

Розглянемо приклад скасування на підставі листа, який подано у формі електронного документа при зміні сертифіката бухгалтера.

Заходимо в програму M.E.Doc модуль Адміністрування - Сертифікати - Встановлені сертифікати, обираємо сертифікат, який нам необхідно скасувати. Натискаємо Файл - Скасувати (Мал.1) 

Мал.1

 

або правим кліком миші - Скасувати (Мал.2). 

Мал.2
 

З’являється Лист про скасування сертифікатів, в якому необхідно заповнити причину скасування (Мал.3.), потім підписати і відправити до АЦСК «Україна» (Мал.4). 

Мал.3
 

Мал.4
 

Через деякий час даний сертифікат буде скасовано. Подбайте про прийом квитанцій. Також статус Ваших сертифікатів можна перевірити на сайті https://www.uakey.com.ua


Щоб зробити процедуру скасування в веб-сервісі СОТА, необхідно натиснути в головному меню Електронний підпис - Заявки на сертифікат. Далі на панелі інструментів натискаємо Додати - Лист на скасування (Мал.5).

Мал.5
 

Відкривається лист (Мал.6), в якому необхідно заповнити який сертифікат необхідно скасувати та причину (Мал.7).

Мал.6
 

Мал.7
 

Далі підписуємо електронним підписом та відправляємо до АЦСК «Україна».


Процедура блокування в електронному вигляді ідентична: замість Скасувати обираємо Блокувати. Створені та заповнені листи зберігаються у Реєстрі звітів у поточному місяці.

Для того, щоб скасувати сертифікат в письмовій формі до представництва АЦСК «Україна» подається письмовий Лист про скасування сертифікатів (формується в електронному вигляді через засоби програмного забезпечення (M.E.Doc, СОТА), засвідчений особистим підписом керівника підприємства та печаткою або особистим підписом підписувача-власника сертифіката.


Даний лист може подати:

  • керівник юридичної особи з документом, що посвідчує особу та документом, що підтверджує його повноваження;
  • підписувач-співробітник юридичної особи з документом, що посвідчує особу (тільки для скасування власного сертифікату ЕП).


Процедура блокування сертифікатів в письмовій формі аналогічна скасуванню, окрім подачі листа на сертифікат керівника підприємства. Лист на блокування може подати  керівник юридичної особи з документом, що посвідчує особу та документом, що підтверджує його повноваження, або уповноважена ним особа з документом, що посвідчує особу та нотаріальною довіреністю у встановленому законодавством порядку.

Третій спосіб блокування сертифікатів - це заява в усній формі, яка подається до АЦСК «Україна» в телефонному режимі за номером (044) 206-72-31.  

Для блокування заявник повинен повідомити співробітнику АЦСК наступну інформацію:

  • ідентифікаційні дані власника сертифіката;
  • серійний номер сертифіката (дізнатися його можна ставши на сертифікат і натиснути друк сертифіката (Мал.8, Мал.9);
  • фраза-пароль для голосової автентифікації (завжди вказується при формуванні заявок на сертифікати (Мал.10).
     

Мал.8
 

Мал.9
 

Мал.10
 

Заява в усній формі приймається тільки у випадку збігу фрази-пароля та ідентифікаційних даних підписувача з інформацією, вказаною в заявці на формування сертифіката.

Частіше за все скасування/блокування сертифікатів здійснюється в електронному вигляді.

Ось так, легко та швидко, за допомогою наших продуктів M.E.Doc та веб-сервісу СОТА Ви зможете вирішити  питання, які стосуються статусів Ваших сертифікатів.
 

Сформуйте рахунок на кваліфікований е-підпис у режимі online


Автори: Адлер Анатолій та Ярошина Яна, сертифіковані спеціалісти ГК Інтелектуальний сервіс

__________________________________________________________________________

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: