Створення графіка роботи с автоматичним розрахунком надбавок

Створення графіка роботи с автоматичним розрахунком надбавок

Тож, почнемо. Для того щоб створити графік роботи з автоматичним розрахунком надбавок (за роботу в нічний час та понаднормові години) необхідно:

1. В головному меню – облік праці і заробітної плати – параметри – довідник графіків і режимів роботи на вкладці графіки роботи створюємо графік-норму для подальшого розрахунку понаднормових годин (Мал. 1)

post_2_1.jpg

Мал.1

2. Наступним кроком створюємо необхідний нам графік роботи. Наприклад: робоча зміна у співробітника розпочинається о 17:00 і триває 15 годин по будням, потім 2 дні вихідних. Якщо його зміна припадає на вихідний день, то годин праці з 8:00 до 8:00 наступного дня, потім знову 2 вихідних.

Для реалізації подібного графіка роботи створюємо новий графік де на вкладці «Період графіка» виконуємо налаштування таким чином як показано на малюнку 2.

post_2_2.jpg

Мал.2

Також виконуємо налаштування щоб не враховувались вихідні дні та святкові, але водночас щоб виконувалась умова 24-годинного робочого дня на період суботи та неділі.

3. На вкладці «Тривалість зміни» в графі «1 зміна» проставляємо час початку першої зміни та її тривалість.

4. На вкладці «Табелювання і розрахунок» відмічаємо необхідні пункти для автоматичного розрахунку надбавок за понаднормові, нічні і святкові години праці (мал. 3).

post_2_3.jpg

Мал.3

В налаштуваннях створюємо додатковий вид оплат «За роботу у святковий день» з методом розрахунку «За роботу у святковий день» та добавляємо її в постійні нарахування в картку співробітника. Вказуємо відсоток від ставки: 1) якщо були понаднормові години; 2) якщо співробітник відпрацював не більше за норму (відсотки можуть відрізнятися) (мал. 4).

post_2_4.jpg

Мал.4

Аналогічним чином вносимо додаткову надбавку за роботу в вихідний день з методом оплати «За роботу у вихідний день».

5. На вкладці «Параметри» вносимо графік-норму (який був створений на першому етапі). Проставляємо показник «ТАК» в рядку Підсумований облік. Також проставляємо години початку денного, вечірнього і нічного часу (мал. 5).

post_2_5.jpg

Мал.5

6. В пункті меню Довідник графіків і режимів роботи на вкладці Підсумований облік вибираємо обліковий період місяць (для виплати понаднормових кожного місяця, також можна налаштувати по квартально або один раз на рік) та вказуємо з якого місяця вводимо даний початок обліку (мал. 6).

post_2_6.jpg

Мал.6

7. В налаштуваннях на вкладці Види оплат в пункті Компенсаційні нарахування створюємо новий вид оплати з методом розрахунку «Компенсація переробітку» (мал. 7)

post_2_7.jpg

Мал.7

8. Також в налаштуваннях в пункті особовий рахунок проставляємо відмітку Підсумований облік.

9. В особовому рахунку співробітника обираємо створений графік роботи, в постійні нарахування добавляємо види оплат: «Доплата за нічні», «За роботу у святковий день» та «Доплата за вихідний» та переходимо в розрахунковий листок співробітника.

10. В нарахуваннях створюємо новий запис з видом оплати «Компенсація за понаднормові» який був створений в пункті 7.Программа автоматично вираховує понаднормові години і вираховує необхідну суму для виплати. В результаті маємо наступний розрахунковий лист (мал. 8)

post_2_8.jpg

Мал.8

Є можливість подібні доплати і нарахування реалізувати через Універсальний документ (УД) і внесення кількості відпрацьованих годин в нічний час та вихідні дні. Для цього необхідно:

1. Створюємо графік роботи з налаштуваннями як показано на малюнку 9.

post_2_9.jpg

Мал.9

2. Вносимо даний графік в картку співробітника, також в постійні нарахування додаємо вид оплати «Доплата за нічні».

3. Через УД створюємо новий документ з типом «Плановий табель» (мал. 10)

post_2_10.jpg

Мал.10

4. Добавляємо необхідний співробітників та відмічаємо їх робочі дні та кількість відпрацьованих годин (мал. 11)

post_2_11.jpg

Мал.11

5. Наступним кроком заходимо в «Табель обліку робочого часу» та на вкладці «Години за видами оплат» відмічаємо кількість відпрацьованих годин в нічний час (мал. 12)

post_2_12.jpg

Мал.12

6. В результаті отримуємо розрахунковий листок такий як показано на малюнку 13.

post_2_13.jpg

Мал.13

7. Аналогічним чином заводимо і надбавку за роботу у вихідні дні.

Звертаємо Вашу увагу на те, що при використанні другого способу відображення роботи у вихідні та нічний час записи у розрахунковому листі про подібні надбавки будуть зеленого кольору оскільки всі дані були занесені в табель вручну, а не розраховані на основі графіку роботи співробітника. Однак на метод розрахунку та результат це не впливає.

Також є можливість розраховувати доплату за нічні години не від фактично відпрацьованого часу, а від планових годин графіка норми. Для цього необхідно:

  1. Завести УД з типом оплати «Доплата за нічні» в плані проставити години за графіка-норми, а в факт заповнити фактично відпрацьовані години.
  2. У видах оплати в надбавці «Доплата за нічні» дописати програму користувача:

SCBN_INT1 = GRF_NORMA( LS_GRF )

if SCBN_INT1 > 0 then

   VO_PL_HRS = GRF_WRK_HRS( SCBN_INT1, 0, VO_DAT_RP, 0, 0, 0 )

   if VO_PL_HRS = 0 then

      VO_FK_SM = 0

   else

      VO_FK_SM = VO_PL_SM / VO_PL_HRS * VO_FK_HRS

   end if

   HINT( "$VO_FK_SM = $VO_PL_SM / $VO_PL_HRS * $VO_FK_HRS" )

end if

 

Якщо у Вас виникли будь-які запитання при виконанні цих операцій в ISpro, будь-ласка, зверніться до нашого контакт-центру за номерами телефону +38 (068) 061-65-96; +38 (050) 286-11-09; +38 (093) 326-81-80 і ми з радістю відповімо на всі Вашу питання.

Дякуємо за увагу! Поширюйте цю статтю через мережу Facebook.

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: