Особливості формування заявки на виплату лікарняних до фонду соцстраху за допомогою ISpro

Особливості формування заявки на виплату лікарняних до фонду соцстраху за допомогою ISpro

Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України та форму заяви-розрахунку затверджено постановою правління ФСС від 19.07.18 року №12.

Зверніть увагу, що з 01.10.18 р. заява – розрахунок може бути передана роботодавцем і прийнята Фондом в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису. Щоб подати заяви-розрахунки, повідомлення про виплату коштів застрахованим особам і звітність щодо використання коштів ФСС в електронному вигляді, страхувальники мають звернутись до робочих органів ВД ФСС або їх відділень для укладання відповідних договорів. Створення страхувальником електронних документів здійснюється за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення (ISpro, M.E.Doc). Робочий орган ВД ФСС забезпечує відправлення страхувальнику квитанцій трьох видів:

1) про одержання електронного документа, що засвідчує факт і час його одержання.

2) про надходження електронного документа, що за результатами перевірки засвідчує факт і час цього відправлення.

3) про приймання електронного документа, що засвідчує факт і час приймання/неприймання електронного документа та внесення його даних у базу.

Також з 01.10.18 р. набуває чинності система інформування роботодавцем про здійснення виплати застрахованим особам, що має на меті зменшити ризик можливих затримок компенсації застрахованим особам втраченого заробітку за період хвороби (оплата за листками непрацездатності), виплати допомоги по вагітності та пологах, здійснення страхових виплат потерпілим на виробництві. Після проведення виплат за рахунок Фонду, страхувальник надсилає Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам за формою, наведеною в додатку 2 до нової зави-розрахунку ФСС. Повідомлення може бути надіслане в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису, або листом із повідомленням, або додане безпосередньо до робочого органу виконавчої дирекції ФСС чи його відділення. Повідомлення надсилається страхувальником протягом місяця із дня проведення виплат.

Зверніть увагу: у разі відсутності інформації від страхувальника, про виплати застрахованим особам протягом трьох місяців із здійснення фінансування, робочі органи виконавчої дирекції ФСС здійснюватимуть перевірку використання страхувальником коштів ФСС.

Оновлені форми заяв до ФСС реалізовані у версіях ISpro 7.10.039.999 та 7.11.30.999. Щоб сформувати заяву-розрахунок до ФСС в ISpro (R377_008), необхідно додати нарахування лікарняного в особовий рахунок працівника через модуль універсальний документ. Для цього: Управління персоналом - Облік праці й заробітної плати - Документи - Універсальний документ - Реєстр - Створити.

Заповнюємо рядки: номер, найменування, тип (залишається Стандартний), вид оплати – порожній, розрахунковий період – поточний. Провалюємось у створений документ та тиснемо  Реєстр - Операції - Додати лікарняний. У новому вікні «Додавання лікарняних», вписуємо табельний номер працівника або обираємо його із довідника особових рахунків. Дату початку та дату кінця (якщо лист непрацездатності перевищує 5 днів, програма сама поділить  лікарняний на дві виплати: за рахунок підприємства та ФСС). Відсоток оплати, вносимо дані лікарняного листа.

Стаж, по я кому розраховується лікарняний, повинен бути «Страховий».
Закриваємо документ, тиснемо Звіт - Формування звіту, форму для друку обираємо R377_008.

Нижче зображено вікно налаштування заяви-розрахунку ФСС.

Вам необхідно відмітити відповідні нарахування: за рахунок підприємства, за рахунок ФСС, допомога на поховання, пільги постраждалим на ЧАЕС.

Вписуємо номер рахунку, реквізити банківської установи, МФО, код територіального органу Фонду. Для формування Додатку 2, необхідно поставити позначку відображати дату виплати застрахованій особі, заповнити дату виплати коштів застрахованій особі, та поставити позначку формувати додаток 2.

Якщо потрібно експортувати в EXCEL, ставимо відповідну позначку та вказуємо шлях для збереження файлу (при експорті в EXCEL, поле формувати всі додатки стає не активне, тобто, обираємо потрібний нам додаток).  Для експорту в XML, робимо аналогічну операцію (XML використовується для подачі звіту в електронній формі).

Нижче зображено відображення заяви для друкованої форми. Експортувавши звіт в програмне забезпечення M.E.Doc, можна відправити його до ФСС в електронному вигляді, підписавши його електронно-цифровим підписом.

Додаткову інформацію або консультацію щодо створення лікарняних, заявок ФСС Ви зможете отримати за багатоканальними телефонами: (095) 036-40-04, (098) 036-40-04, (073) 036-40-04.

Гарної роботи!

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: