Особливості нарахувань та виплат відряджень за допомогою ISpro

Особливості нарахувань та виплат відряджень за допомогою ISpro

Працівникам, які направляються у службове відрядження, оплата виконаної роботи провадиться відповідно до умов, визначених трудовим колективним договором, i розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку, що зберігається за такими працівниками на всі робочі дні у відрядженні за графіком, установленим за місцем постійної роботи.

Денну зарплату працівника за місяць, у якому працівник був у відрядженні, розраховуємо на основі тієї, що встановлена в колективному договорі. 

Середньоденну зарплату розраховуємо на основі доходу за останні два місяці перед місяцем, у якому працівник поїхав у відрядження, або ж за фактично відпрацьований час (якщо пропрацював менше двох місяців). Працівникам, які пропрацювали на підприємстві менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час. 

Якщо у ці місяці працівник не працював, середню зарплату обчислюйте на основі двох попередніх (абз. 3 та абз. 4 п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.1995 № 100 (далі — Порядок № 100).
Для розрахунку середньоденної зарплати враховуємо наступні виплати: 

  • основна зарплата, 
  • доплати та надбавки, в т. ч. доплата до мінімальної зарплати, 
  • виробничі премії, 
  • винагороди за вислугу років та за підсумками місяця, кварталу, року.

При цьому зверніть увагу, премії включають у зарплату місяця, в якому їх виплатили за розрахунковою відомістю. Якщо премія виплачується за квартал чи більше її включають у заробіток в частині, що припаде на розрахунковий період. Те ж саме стосується і винагород за підсумками року – до нарахованого доходу з метою розрахунку середньоденної зарплати включають лише 1/12 чи 1/3 такої винагороди (п. 3 Порядку № 100).
Виплати, що не враховують при визначенні доходу для розрахунку середньоденної зарплати, передбачені п. 4 Порядку № 100. Зокрема, це:

  • Лікарняні, 
  • Відпускні, 
  • одноразові виплати за виконання окремих доручень,
  • компенсація за невикористану відпустку, матеріальна допомога, допомога працівникам, які виходять на пенсію, вихідна допомога тощо,
  • компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати.

В програмі ISpro нараховувати відрядження потрібно в підсистемі Універсальний документ. Для цього в модулі Облік праці і заробітної плати переходимо до Документів та обираємо підсистему Універсальний документ.
Через Реєстр - Створити створюємо документ вказуючи відповідний Вид нарахування Відрядження
У документі вказуємо працівника по якому нараховується відрядження обравши його із довідника  та вказуємо дні відрядження.

Програма автоматично прораховує дні відрядження. Є можливість змінити оплату вихідних днів (не оплачувати, оплачувати та оплачувати в подвійному розмірі).
Якщо відрядження продовжується, то при занесенні дати продовження програма запитає чи продовжувати відрядження.

Програма автоматично прораховує середньоденний заробіток та множить його на дні відрядження.
Щоб переглянути роз’яснення розрахунку необхідно на нарахуваннях натиснути правою кнопкою миші та обрати пункт роз’яснення розрахунку.
У відкритому вікні можна детально переглянути нарахування відрядження.

Середньоденний розрахунок заробітку проводиться за два попередні місяці. 

Далі програма розраховує плановий середній заробіток враховуючи плановий заробіток та планову кількість відпрацьованих днів.
Якщо плановий заробіток нижче середнього, то до розрахунку береться середній заробіток, тобто обирається більше. В програмі є можливість налаштувати розрахунок згідно бухгалтерського обліку Вашого підприємства.

Після закриття документу запис переноситься у розрахунковий листок.

Автоматично протабелювалися два дні відрядження та відкоригувався відпрацьований час.
На цьому перегляд нарахувань виплат за дні відрядження в програмі ISpro завершено. 


Сподіваємося, що дана стаття буде корисною для Вас.
Якщо залишилися запитання по роботі в системі будемо раді Вам допомогти на нашій лінії консультації куди Ви зможете звернутися за телефонами: (095) 036-40-04, (098) 036-40-04, (073) 036-40-04.

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: