До 1 березня «сплячим» ФОП можна подати заяву на списання боргу з ЄСВ

До 1 березня «сплячим» ФОП можна подати заяву на списання боргу з ЄСВ
Ключові слова: недоїмки, штрафи, рішення, зняття з обліку
 

Податківці у Чернівецькій області повідомили про списання заборгованості з ЄСВ, що передбачено Законом №592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та законом від 04.12.2020 р. №1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Заяву на списання недоїмки з ЄСВ подають ФОП (крім "спрощенців") та особи, що провадять незалежну професійну діяльність. Це стосується тих, хто не отримував дохід з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року. Такі суб'єкти господарювання мають право на списання суми недоїмки з ЄСВ, разом зі штрафами та нарахованою пенею.

Для цього потрібно подати державному реєстратору (за місцем знаходження реєстраційної справи) заяву про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності до 1 березня 2021 року. А до ДПС необхідно подати звітність з ЄСВ за період з 01.01.2017 р. до 01.12.2020 р., якщо вона не була подана раніше.

Особи, що провадять незалежну професійну діяльність потрібно подати до ДПС заяву про зняття з обліку як платника єдиного внеску, а також звітність з ЄСВ за період з 01.01.2017 р. до 01.12.2020 р., якщо до цього вона не була подана.

Зверніть увагу, що списання будуть здійснювати на підставі заяви платника податків, яку потрібно подати до ДПС місцем реєстрації до 1 березня 2021 року.

Після підтвердження видконання усих умов, податківці проводять камеральну перевірку та у разі відсутності отриманих доходів за вказаный період приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій та пені.

Або ж надається рішення про відмову, яке приймається якщо було встановлено наступне:

  1. платник податків отримав дохід протягом періоду з 01.01.2017 р. до 01.12.2020;
  2. сума недоїмки, штрафи та пеня були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті.

Також важлливо! Якщо ж суми недоїмки були частково самостійно сплачені платником та/або стягнуті, тоді ДПС приймає рішення про списання недоїмки, штрафів та пені що залишилися несплаченими.

Вимога про сплату суми недоїмки, штрафних санкцій і пені вважається відкликаною у день, коли було прийнятте податківцями рішення про списання. Нараховані, сплачені чи стягнуті за зазначений період суми не підлягають поверненню.

Зразок заяви для списання боргу можна завантажити за посиланням

 

Джерело: Дебет-Кредит

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: