Квітневі зміни: на що варто звернути увагу?

Квітневі зміни: на що варто звернути увагу?
Ключові слова: нові форми, перевірки, індексація, єдина звітність

 

Індексація у квітні 

У квітні індексацію треба буде зробити відповідно прожиткового мінімуму у розмірі 2270 грн. Зверніть увагу, що коефіцієнти індексації зазнають змін, та не для всіх. Таким чином вперше індексація нараховуватиметься для базового місяця – листопада 2020 року, а  в січні-березні 2020 року коефіцієнти буде збільшено. 

 

Нові довідники податкових пільг 

З 1 квітня вже можна використовувати нові довідники податкових пільг — №102/1 та №102/2, що ДПС оприлюднило ще в березні. Вони містять перелік пільг щодо податку на прибуток, сплати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

 

Подання єдиної звітності 

Вже з 1 квітня 2021 року платники податків мають щоквартально звітуватись за ПДФО та нарахований ЄСВ за допомогою об’єднаної звітності. Перша така звітність має бути подана до 11 травня. Електронні форми єдиної звітності вже додано в програму M.E.Doc в останньому оновленні.

 

Зведена звітність з ЄП та ЄСВ для ФОП ІІІ групи
(І квартал 2021 року)

Міністерство фінансів виклав нові форми декларації платника єдиного податку та декларації платника єдиного податку четвертої групи.

Тепер ФОП 3-ї групи, які мають щоквартально звітувати з ЕП, з І кварталу 2021 року повинні одночасно звітувати і щодо ЄСВ за цей же квартал.

Інші ж  ФОП-«єдинники» будуть звітувати за новою формою у 2022-му році за 2021 рік. 

Зверніть увагу, що ФОПи-«єдинники» І та ІІ груп вперше мають подати додаток 1 разом з Декларацією за 2021 рік. ФОПи-«єдинники» ІІІ групи – за IV квартал 2021 року.

 

Змінюється порядок виплати і доставки пенсії та грошової допомоги

Постанова Кабміну від 16.12.2020 року № 1279 затвердила Порядок виплати і доставки пенсії та грошової допомоги.

Так, вже з 1.04 буде змінено порядок виплати Пенсійним фондом допомоги на поховання та недоотриманої пенсії через смерть пенсіонера.

Зазначені  виплати нараховуватимуться лише через банківські установи. Тому відповідно такому зверненню потрібно надати довідку про реквізити банківського рахунку, що було відкрито на особу, що звернулася до Фонду.

 

ДПС буде вести оперативний облік сплачених податків та ЄСВ по-новому

Наказом Міністерства фінансів від 12.01.2021 р. №5 було затверджено Порядок ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Зміни вступають з 5 квітня. 

 

Подача за новою формою декларації з податку на прибуток

Наказ Мінфіну №649 вніс зміни до декларації з податку на прибуток. Документ набрав чинності з 1 грудня 2020 р.

Проте відповідно до п. 46.6 ПКУ нові форми мають бути застосовані для подачі звітності за період, що слідує за періодом їх офіційного опублікування. ДПС повідомила, що вперше за цими формами потрібно буде подати декларацію за І квартал 2021 року.

 

Зміна правил проведення трудових перевірок

Закон №1320-IX вдосконалив порядок здійснення державного нагляду за дотриманням законодавства про працю. Він вступить в силу через один місяць з моменту його опублікування. А саме з 27 квітня.

 

Джерело: Дебет-Кредит

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: