Топ-питання за тиждень: Коли подавати Додаток 1, використання ПРРО на іншій точці та ін.

Топ-питання за тиждень:  Коли подавати Додаток 1, використання ПРРО на іншій точці та ін.

ФОП 3-ї групи не повинні складати й подавати додаток 1 до декларації з ЄП протягом року, тобто за I подавати його не треба.


За I квартал подавати додаток 1 не потрібно

Податківці роз'яснили, що ФОП 3-ї групи не повинні складати й подавати додаток 1 до декларації з ЄП протягом року, його складають лише за підсумками року.

Тобто перший раз додаток 1 з ЄСВ треба подати в складі декларації за IV квартал 2021 року, до 9 лютого 2022 р., бо звітність з ЄСВ подається раз на рік (ст. 9 ЗУ «Про ЄСВ»). Консультація в ЗІР, підкатегорія 201.06.02. 

Використання ПРРО на іншій господиниці

У податківців запитали, чи правомірно використовувати ПРРО не за місцем розташування господарської одиниці.

На що в ДПС відповіли: застосовувати ПРРО можна тільки в підрозділі, на який він зареєстрований, а використовувати на іншій господиниці без перереєстрації неправомірно (п. 2 розд. IV Порядку № 317).

Аргументація така: до Реєстру вносять дані про ПРРО, відомості про суб'єктів господарювання та господиниці, де застосовують ПРРО, дані сертифікатів електронних підписів і/або печаток, що використовуються цими ПРРО.

А в заяві про реєстрацію ПРРО (форма № 1-ПРРО) у розділі «Дані щодо господарської одиниці» зазначають: ідентифікатор об'єкта оподаткування, КОАТУУ, назву підрозділу, адресу розміщення господиниці.

Назва й адреса підрозділу є обов'язковими реквізитами фіскального чека.

Подробиці — в ІПК від 20.04.2021 р. № 1650/ІПК/99-00-07-05-01-06 

Чи можна використовувати ПРРО, зареєстрований на наземний магазин, як пересувний?

СПД запитав, чи можна використовувати ПРРО, зареєстрований на стаціонарний господарський об'єкт (магазин, склад), при доставці товару покупцеві як «пересувний».

Податківці відповіли «ні» й нагадали, що при реєстрації ПРРО в заяві треба вказати його тип — стаціонарний, пересувний, каса самообслуговування, інтернет-торгівля.

А зареєстрований на стаціонарний об'єкт ПРРО може використовуватися лише на господиниці, дані про яку внесені до Реєстру за цим ПРРО. Не можна застосовувати такий ПРРО для виїзної торгівлі, у тому числі при доставці товару.

Подробиці — в ІПК від 20.04.2021 р. № 1650/ІПК/99-00-07-05-01-06

ПРРО використовується на транспортний засіб: яку господиницю вказати?

Ще одне запитання до податківців стосовно ПРРО: яку господиницю вказувати при реєстрації ПРРО, який використовують на транспортному засобі за договором про надання транспортних послуг.

Відповідь ДПС: у повідомленні 20-ОПП треба вказати відомості про цей транспортний засіб як про об'єкт оподаткування й вид права на нього згідно з договором.

У заяві про цей транспортний засіб треба повідомляти як про господиницю, на яку реєструється ПРРО, з вказувати його тип для цієї господиниці — «пересувний».

Податківці також нагадали, що ПРРО, зареєстрований як стаціонарний на магазин, склад тощо, може застосовуватися тільки в стаціонарній господиниці. А для розрахунків за товар, поставлений за межами цієї господиниці, реєструється ПРРО з типом «пересувний», з обов'язковим виконанням таких умов:

  1. товари, що продаються в підрозділі та за його межами, включені до однієї номенклатури товару, запрограмованої в цьому ПРРО;

  2. розрахункову операцію за межами підрозділу на ПРРО здійснює суб'єкт господарювання чи особа, уповноважена проводити (або засвідчувати проведення) розрахункові операції ЕЦП або печаткою, а дані про сертифікати цих осіб включені до Реєстру та є чинними;

  3. у фіскальному чеку в цьому разі вказується назва й адреса стаціонарного підрозділу, на який зареєстрований ПРРО.

Якщо СПД одночасно веде діяльність у різних сферах із застосуванням ПРРО і місця здійснення такої діяльності перебувають за різними адресами, то вони вважаються різними господиницями, і реєструвати ПРРО потрібно на кожну одиницю окремо. 

Як заповнити платіжку, якщо податківці вказали на помилки при перерахуванні грошей на єдиний рахунок

ДПС роз'яснила, що при формуванні розрахункових документів на сплату податків потрібно заповнювати 14 обов'язкових полів реквізиту «Призначення платежу», вони розділені між собою знаком «;», кожне поле містить відповідну інформацію або знак «;». 

Знак «;» означає, що відповідне поле не підлягає заповненню, а останнє з 14 полів завжди містить знак «#».

Також податківці описали алгоритм, як уточнити помилки в призначенні платежу розрахункового документа після отримання від ДПС повідомлення про помилки.

Не пізніше наступного робочого дня після отримання потрібно визначити належність платежу відповідному одержувачу.

  1. У кабінеті платника у вкладці «Вхідні/Вихідні документи» вибрати документ «Повідомлення про помилки в «Призначенні платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок», це форма J/F1407201.

  2. Перейти на вкладку «Єдиний рахунок»/«Журнал повідомлень про помилки в «Призначенні платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок».

  3. Заповнити документ «Уточнення даних «Призначення платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок», це форма J/F1307301. Вказавши належність платежу відповідному одержувачу.

  4. Підписати документ «Уточнення даних «Призначення платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок» за формою J/F1307301 і відправити в ДПС.

  5. І отримати квитанцію № 2 до документа «Уточнення даних» за формою J/F1307301 з результатом обробки про його успішне прийняття ДПС.

Що буде, якщо не встигнули провести цю процедуру в строк «не пізніше наступного робочого дня після отримання «Повідомлення про помилки»?

Тоді інформація з розрахункового документа вважатиметься без визначення належності платежу відповідному одержувачу, а суму цього платежу ДПС включить до реєстру платежів за єдиним рахунком «у розрізі окремого платника в складі зведеного реєстру платежів за єдиним рахунком з урахуванням черговості сплати».

Якщо клієнт оплатив покупку карткою, гроші треба повернути на рахунок

Податківці нагадали, що якщо оплата від клієнта пройшла через POS-термінал, то і повернення коштів за неотриманий товар чи ненадану послугу потрібно здійснювати на розрахунковий рахунок покупця (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.02).

При поверненні продавець зобов'язаний надати клієнту розрахунковий документ установленої форми та змісту (видатковий чек) за формою № ФКЧ-2.


Джерело: OSTAPP.Journal

Читайте також: