Закони про «Нульове декларування» почали діяти

Закони про «Нульове декларування» почали діяти

16 липня Володимир Зеленський підписав Закон «Про одноразове добровільне декларування» № 1539-ІХ (ухвалений 15 червня 2021 року). 

Він створений з метою детінізації доходів та стимулювання залучення додаткових ресурсів в економіку країни.

Цим документом визначено порядок проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, що буде проводитись з 01.09.2021 року до 01.09.2022 року.

Особа-громадянин матиме право подати одноразову добровільну декларацію, в якій потрібно буде вказати всі активи особи, за якими не було сплачено податки, збори (до 01.01.2021 року. Але джерело походження активів вказувати не потрібно.

В такій декларації можна вказати валютні цінності (не у готівковій формі), цінні папери, майно (рухоме та нерухоме), частку юридичних осіб тощо.

З вказаних активів потрібно буде сплатити збір: 

  • 5% – для валютних цінностей в банках України, а також інших активів (на території країни); 
  • 9% – для валютних цінностей в іноземних установах, та іноземних активів; 
  • 2,5% – для державних облігацій України, що придбали протягом періоду: з 1 вересня 2021 року по 31 серпня 2022 року.

Особи, що сплатили усі потрібні збори будуть звільнені від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства. А відомості з одноразових добровільних декларацій не будуть розголошуватись без відповідного судового рішення.

До того ж президент підписав Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» № 1542-ІХ. Документ ухвалили 15 червня.

Передбачається, що він працюватиме в парі з попередньо зазначеним законом. Закон № 1542-ІХ пропонує не вважати умисним ухиленням від сплати податків, якщо дії пов’язані з придбанням активів, що вказано у добровільній декларації та сплачено всю суму збору (якщо такі діяння вчинені до 2021 року).

Додатково це документ передбачає, що зазначені дані не можуть виступати підтвердженням вини підозрюваних, що обвинувачуються у вчиненні правопорушень щодо  ухилення від сплати податків.

Закон набере чинності з наступного дня, після опублікування. Проте не раніше ніж почнуть діяти норми закону № 1539-ІХ.
 

Закони №1539 та №1542 було опубліковано в «Голосі України» №134 від 20.07.2021 р., а отже Закон №1539 почне діяти вже 21 липня. Окрім декількох підпунктів, що почнуть діяти з 1 січня 2022 року.

Закон №1542 також починає діяти з 21 липня.

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та винятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc!
Група компаній Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

Джерело: Дебет-Кредит

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: