Строк подання відомостей про бенефіціарів можуть продовжити

Строк подання відомостей про бенефіціарів можуть продовжити

Кампанія по оновленню даних про кінцевих бенефіціарних власників розпочалась 11 липня. 

Яка передбачає, що суб’єкти господарювання мають подати інформацію про кінцевих власників до 10 жовтня. У разі порушення термінів надання таких даних передбачена відповідальність, що передбачає сплату накладання штрафу від 17 000 до 51 000 грн на керівника юридичної особи (уповноважену особу, що діє від імені юридичної особи).
 

Новий законопроєкт

Але 20 липня ряд депутатів запропонували розглянути законопроєкт №5807 «Про внесення змін до деяких законів України щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи».
 

Кому не потрібно буде подавати інформацію

Автори закону звернули увагу на Закон «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», а саме на редакцією пункту 9 частини другої статті 9. Де зазначено, що в ЄДР містяться дані про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи.

Тобто у випадках, коли засновником юридичної особи є тільки фізособи, які дійсно є кінцевими бенефіціарними власниками юридичної особи, відомості про кінцевого бенефіціарного власника подавати недоцільно. Бо їх легко можна відстежити за відомостями з ЄДР.
 

Про збільшення строку подання відомостей

Законотворці запропонували збільшити строк подання до держреєстратора відомостей про кінцевого бенефіціарного власника і структуру власності.

Така пропозиція пов’язана з чималою кількістю юридичних осіб, які повинні надати дані про кінцевих власників та структуру власності. А також через встановлення короткого строку виконання такого обов’язку, що призведе значного підвищення навантаження на держреєстраторів, зважаючи на ліквідацію державних реєстраторів районних державних адміністрацій.

22 липня оприлюднено текст зазначеного законопроєкту, переглянути його можна тут.

Документ пропонує внести наступні зміни:
  • пункт 9 частини другої статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, ФОПів та громадських формувань», доповнити абзацом, який передбачатиме, що у випадках, коли засновниками юридичної особи є фізичні особи, які є кінцевими бенефіціарними власниками такої юридичної особи, відомості про кінцевого власника не зазначаються;
  • пункт 16 частини четвертої статті 17 доповнити словами про те, що для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР, фізособа, яка є кінцевим власником юрособи має подати нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу лише у разі відсутності вказаного документа у матеріалах реєстраційної справи або у разі його зміни;
  • у пункті 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про запобігання та протидію відмиванню доходів, що були одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» збільшити строк виконання обов’язку юридичними особами, зареєстрованими до набрання чинності цим Законом, щодо повідомлення держреєстратору даних про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності з трьох місяців до одного року з дня, коли документ набере чинності, який затверджує форму та зміст структури власності.

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та винятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc!
Група компаній Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

За матеріалами: Дебет-Кредит та Бухгалтер 911

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: