Нові вимоги до касових операцій

Нові вимоги до касових операцій

Суб'єкти господарювання при знятті готівки із поточних рахунків для готівкових розрахунків із фізособами зобов'язані надавати на запит банку (філії, відділення) підтвердні документи, на підставі яких здійснюють такі готівкові розрахунки, які необхідні банку (філії, відділенню) для вивчення клієнта з урахуванням ризик-орієнтованого підходу.

Відповідною нормою доповнили Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (постанова Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148).

Також передбачили:

  1. Установа/підприємство зобов'язана(е) визначити та затвердити внутрішнім документом місце та спосіб зберігання відокремленими підрозділами щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) у електронній формі. Це ж стосується формату їх зберігання, який має забезпечувати візуальний перегляд щоденних Z-звітів представниками ДПС, а також відповідальну особу за зберігання цих чеків.
  2. Працівник установи/підприємства для підписання електронного касового документа зобов'язаний використовувати кваліфікований електронний підпис.

ФОП для підписання електронного касового документа має право використовувати кваліфікований електронний підпис (далі - КЕП)/ удосконалений електронний підпис.

Дізнатись більше про КЕП

Фізособа для підписання електронного касового документа має право використовувати кваліфікований електронний підпис (КЕП)/ удосконалений електронний підпис/ простий електронний підпис.

Придбати КЕП

Суб'єкт господарювання має право використовувати кваліфіковану електронну печатку банку/удосконалену електронну печатку як додатковий реквізит електронного касового документа.

Зміни привнесла постанова Правління НБУ від 07.11.2019 р. № 131, яка чинна із 12.11.2019 р., за виключення норми про місце та спосіб зберігання відокремленими підрозділами щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) у електронній формі.

Читайте також добірку про Порядок ведення касових операцій.
 

Джерело: bank.gov.ua та uteka.ua


Набридло по посиланню переходити з одного сайту на інший, щоб знайти потрібний рахунок? Та ще й, добре, якби пощастило виписати коректний. Тепер не треба з цим мучитись! У нас реалізована можливість виписати рахунок на будь-який необхідний для Вас продукт! Лише декілька кліків, і Ваш рахунок вже на електронній пошті! Годі чекати, швидкість, легкість та мобільність вже чекають вас тут - https://intelserv.net.ua


Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram

Читайте також: