Чи зможуть супермаркети відмовитися від паперових чеків — відповідь ДПС

Чи зможуть супермаркети відмовитися від паперових чеків — відповідь ДПС

В ДПС відреагували на майбутню новацію із електронними чеками, яка чекає із 19.04.2020 р. супермаркети та торгові точки, які перейдуть на програмні РРО.

Платник податку прагнув отримати відповідь на питання, чи можливо не видавати паперовий розрахунковий документ при роздрібній торгівлі продуктами харчування у супермаркетах, які застосовуватимуть електронний розрахунковий документ.

Податківці відмітили, що термін "електронний розрахунковий документ" з'явиться із 19.04.2020 р. завдяки Закону України від 20.09.2019 р. № 128-IX. Якщо коротко, то електронний розрахунковий документ — це документ із обов'язковими реквізити розрахункового документа за встановленою формою, але у вигляді електронних даних, який створений РРО або програмним РРО.


Корисно також:

Податківці наполягають на РРО при оплаті із платіжних систем: Приват 24, Монобанк, Liqpay, Portmone

РРО 2020

Програмні РРО: ТОП-10 відповідей податківців на важливі питання!


 

Проте чіткої відповіді контролери не надають, а лише узагальнюючу.

Тож із 19.04.2020 р. суб'єкти господарювання під час  здійснення розрахункових операцій будуть зобов'язані надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі.

То виходить, що торговці самостійно вирішуватимуть в якій формі видавати фіскальний чек.  Проте наразі форму е-чека, який формуватиме програмний РРО, Мінфін ще не затвердив.

Джерело: ІПК ДПС від 31.01.2020 р. № 420/6/99-00-05-04-01-06/ІПК.

Не витрачай півжиття на бухгалтерські розрахунки та первинні документи, що постійно не доходять до контрагентів, коли можеш витратити цей час на бізнес та відпочинок! Тисни на СОТУ та почни заробляти вдвічі швидше!


ПРИДБАТИ ВЕБ-СЕРВІС СОТА
 

  • Чому я обираю "СОТА" і як це спростило моє життя (ЧИТАТИ)
  • Переваги роботи для ФОП в СОТА (ЧИТАТИ)
  • Зручний документообіг з СОТА на Вашому Смартфоні (ЧИТАТИ)

Також зважайте, що майже всі продавці зберігають копії квитанцій платіжних терміналів (чеки з POS терміналів). Проте ДПС вважає, що в цьому немає сенсу, бо податкове та банківське законодавство вимог зберігати такі чеки не містять.

За матеріалами Інтерактивна бухгалтерія

Редактор: Ковальова Альона, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

 

Читайте також: