Період відпусток розпочато! Обліковуємо тарифну відпустку за допомогою «ISpro»

Період відпусток розпочато! Обліковуємо тарифну відпустку за допомогою «ISpro»

У період відпусток хочемо нагадати Вам, які види відпусток передбачені українським законодавством, їх тривалість і умови надання. Також розглянемо, яким чином завести відпустку працівнику в програмному комплексі «ISpro».


Читати також:

Звернення до бухгалтера сфери медицини

Відображення закупок канцтоварів в “ISpro”

Створюємо новий вид оплат в ISpro

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram або ж:

 


Отже, що таке відпустка? 

Відпустка - це встановлена законом, колективним договором або трудовим контрактом певна кількість календарних днів безперервного відпочинку, які надаються працівникові роботодавцем у календарному році з оплатою або без оплати їх із збереженням місця роботи (посади) за працівником на цей час.

Головні нормативні документи, що регулюють надання відпусток та нарахування відпускних:
– Конституція України;
– Кодекс законів про працю (далі – КзпП); 
– Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р № 504/96-ВР; 
– Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02. 95 р № 100 (далі - Порядок № 100).

Право на відпустки мають громадяни України та іноземці, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності. А також працюють за трудовим договором у фізичної особи (далі — підприємство).

В залежності від виду, відпустки поділяються на оплачувані та без збереження заробітної плати.

Тривалість відпусток визначається незалежно від режимів та графіків роботи. Розраховується в календарних днях. Кількість календарних днів у розрахунковому періоді зменшується на святкові та неробочі дні, перелік яких наведено в ст. 73 КзпП.

Також виключається з розрахункового періоду час, коли працівник не працював з поважних причин і не отримував заробітної плати. Це може бути, наприклад, безоплатна відпустка. Святкові та неробочі дні при визначенні тривалості щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи не враховуються.

За бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням. Датою звільнення у цьому разі є останній день відпустки.

Розібравшись, що ж таке відпустка, перейдемо до її заведення співробітникам в програмному комплексі «ISpro». Даний вид оплати вносимо через підсистему універсальний документ

 

Відкриваємо розділ, та натискаємо «створити» або клавішу «insert». (Мал. 1)

Мал. 1

У створеному документі заповнюємо наступні поля (Мал. 2):

Мал. 2

Номер – заповнюється автоматично;
Найменування – вводимо назву події чи інший довільний текст;
– Тип документу – стандартний;
– Шаблон параметрів  – ПУСТЕ ПОЛЕ;
– Підрозділ – ПУСТЕ ПОЛЕ;
– Вид оплати – поле не обов’язкове. Можна заповнювати у випадку, якщо у документ буде вводитися один вид оплати;
– Розрахунковий період – ПУСТЕ ПОЛЕ, або обліковий поточний період.

Після створення, відкриваємо документ, натиснувши «enter»,  чи подвійним кліком.  

Рекомендуємо вибрати вид відображення «Комбінований» (меню "Вид" - "Комбінований"). У такому виді  екран розділений на дві частини. У лівій частині екрана представлений реєстр працівників. У правій частині екрана — більш повна інформація по запису оплати.

Заповнюємо табельний номер, вид відпустки, та дату початку і дату закінчення. (Мал. 3)

Мал. 3

Програма автоматично розраховує кількість днів відпустки, та розмір виплати.

Нагадуємо, що відпустку таким чином можливо сформувати як на 1-го співробітника так і «за списком».

Для цього необхідно зайти в меню «реєстр», та вибрати опцію «вибір співробітників за списком». (Мал. 4)

Мал. 4

У вікні, що відкриється, обрати та відмітити тих співробітників, яким потрібно завести вид нарахування «відпустка», та натиснути кнопку «ОК». (Мал. 5)

Мал. 5

Список працівників буде додано в універсальний документ.

Після цього кожному з них потрібно встановити відповідний вид оплати (якщо при створенні універсального документу не було вибрано вид оплати), та проставити дату початку і дату закінчення відпустки.

Перевірити правильність нарахування можна, прочитавши роз'яснення розрахунку (Ctrl + F1), або натиснувши зі списку працівників (по тому, де хочемо перевірити нарахування) правою кнопкою миші та обрати пункт «роз'яснення розрахунку». (Мал. 6)

Мал. 6

Дані для розрахунку відпустки можна перевірити за допомогою звіту «Відпускна записка» ("Реєстр" - "Друк" - і вибираємо потрібний нам документ). (Мал. 7)

Мал. 7

В разі, якщо співробітник працює  на підприємстві менше року, то розрахунок відпускної оплати проводиться за фактично відпрацьований час. Тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надають відпустку.

Після заповнення всіх полів, активне вікно необхідно закрити. 

Далі перевіряємо універсальний документ та закриваємо його. Для цього потрібно відмітити документ, та через меню «реєстр» виконати пункт «закрити документ». Після закриття універсального документу розрахунок передається до розрахункового листа співробітника.

Звертаємо Вашу увагу на черговість закриття документів. Документи мають передаватися в розрахункові листи в тій послідовності, в  якій настали реальні події.

Наприклад:  якщо працівник пішов у відпустку і під час відпустки захворів, то спочатку має закритися документ, відпустка, а потім лікарняний. Це важливо для правильності розрахунку зарплати!

 

В разі виникнення додаткових питань, Ви завжди можете звернутися до нас за телефонами лінії підтримки користувачів: 

+38 (095) 0364004;
+38 (098) 0364004;
+38 (073) 0364004 

Набравши в фоновому режимі «8» і наші фахівці нададуть Вам відповіді на Ваші запитання.

 

Сподіваємося, надана інформація стала корисною для Вас.

 

ЗАМОВИТИ БЕЗКОШТОВНУ ДЕМОНСТРАЦІЮ "ISPRO"

 

Автор: Олександр Науменко, кваліфікований спеціаліст ГК "Інтелектуальний сервіс", провідний спеціаліст по системі "ISpro"


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh
Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: