Баланс – бути чи не бути

Баланс – бути чи не бути

Як мало літер в цьому слові, але як же багато сенсу криється за цими літерами, погодьтесь. 

Найпростішим поняттям «балансу» є співвідношення (рівновага) взаємно пов’язаних показників будь-якої діяльності. Можна навести багато прикладів вживання цього терміна, а саме: платіжний баланс держави; баланс команд; водний баланс людини; бухгалтерський баланс та інші. Щодо цієї статті то звісно предметом є бухгалтерський баланс, а метою – розповісти Вам про унікальну можливість програмного комплексу «ISpro» налаштовувати формування балансу (Форма 1-ДС) під індивідуальні потреби будь-якої організації.


Читати також:

Галузеве рішення для організацій бюджетної сфери. Все просто з ISpro

Налаштування карток аналітичного обліку касових і фактичних видатків в «ISpro»

Дотримуємось гарантій в оплаті праці разом з ISpro

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram або ж:


Отже, що ж таке бухгалтерський баланс? 

Баланс – одна із основних форм фінансової звітності, яка відображає фінансовий стан підприємства (активи, власний капітал та зобов’язання) за  звітний період (відповідно до НПСБО №1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»). За допомогою балансу організації можна оцінити її фінансовий стан, та її платоспроможність. Баланс складається з двох частин: активу та пасиву. Обов’язковою умовою правильності складання балансу є дотримання умови рівності активу та пасиву. Актив балансу відображає склад та вартість майна підприємства, а пасив - джерела його формування. Взаємопов’язаність активу та пасиву балансу забезпечується завдяки методу подвійного запису у бухгалтерському обліку, і саме: актив завжди повинен дорівнювати пасиву.

Для того, щоб дотримати обов’язкову умову складання балансу в програмному комплексі «ISpro», його необхідно правильно налаштувати. В Головному меню програми перейти до модулю «Бухгалтерський та податковий облік»«Головна книга»«Регламентована звітність». (Мал. 1)

Мал. 1

У розділі шаблонів обираємо «Квартальна бухгалтерська звітність UA», знаходимо системний шаблон «Баланс-1 ДС» та копіюємо його. Результатом копіювання буде створений новий користувацький шаблон з ідентичною назвою та вбудованими необхідними системними налаштуваннями. (Мал. 2)

Мал. 2

При копіюванні системного шаблону можна змінити код шаблону, найменування та інші поля. (Мал. 3)

Мал. 3

При необхідності, створений користувацький шаблон можна перенести у потрібний журнал. (Мал. 4,5)

Мал. 4

Мал. 5

Далі переходимо до налаштувань балансу. Натискаємо на панелі кнопку «Увійти» і відкриються налаштування шаблону. (Мал. 7)

Мал. 6

Мал. 7

Як ми бачимо, шаблон нашого звіту розділений на 2 частини: «Актив» та «Пасив» (Власний капітал, Фінансовий результат та Зобов’язання). Зміст кожного розділу можна редагувати, для цього потрібно розгорнути «гілку», встати на потрібну нам «строку», та за допомогою кнопок «Створити», «Змінити» та «Видалити» виконати необхідну нам дію. (Мал. 8)

Мал. 8

До речі, хочемо звернути Вашу увагу! При редагуванні шаблону звіту екран умовно розділений лінією на дві частини. В залежності від того, з якого боку ми будемо виділяти «строку», редагуватись будуть: «код рядка» з його найменуванням (якщо стаємо зліва) (Мал. 9); або параметри розрахунку «чарунки» нашого звіту (якщо стаємо справа) (Мал. 10), власне де і налаштовується розрахунок чарунки самого звіту.

Мал. 9

Мал. 10

В свою чергу, з правого боку ми бачимо 2 колонки: «на початок звітного періоду», та «на кінець звітного періоду». (Мал. 11)

Мал. 11

Якщо виконувати редагування однієї або другої колонки одного й того самого рядка, редагуватись буде розрахунок чарунки відповідної колонки. 

В шаблоні налаштування нашого звіту є два типи рядків: «детальна», та «розрахункова». (Мал. 12)

Мал. 12

Відрізняються ці типи рядків один від одного тим, що в налаштуванні «чарунки детального рядка» ми вказуємо типи оборотів по потрібним нам рахункам з відповідною аналітикою (Мал. 13), а в налаштуванні «розрахункового» (підсумкового рядка) ми вказуємо операції додавання і віднімання підлеглих детальних рядків. (Мал. 14)

Мал. 13

Мал. 14

Рядок «Усього за розділом», як ми бачимо, є підсумковим для першої групи нашого балансу, і в ньому підсумовуються рядки розділу I. (Мал. 15)

Мал. 15

Аналогічно налаштовуються інші розділи балансу.

Переходимо до аналізу детальних рядків.

В параметрах розрахунку «чарунки детального рядка» буде така кількість рядків, скільки субрахунків будуть приймати участь у розрахунку цього показника. (Мал. 16)

Мал. 16

В свою чергу, налаштування кожного такого рядка виглядають наступним чином.  (Мал. 17)

Мал. 17

Саме тут і налаштовується який саме рахунок буде приймати участь у формуванні суми для загального рядка (1), тип оборотів по цьому рахунку (2), на якому рівні буде враховуватись аналітика цього рахунку (3). До речі, її можна задати власноруч у довіднику та вказати її явно; або «занулити» це поле клавішею «пробіл», поставити чекер на потрібному рівні аналітики (4). Наявність відмітки у чекері «мінус» (5) говорить про те, що обороти по цьому рахунку будуть відніматись від загальної суми. (Мал. 18)

Мал. 18

Аналогічно налаштовуються всі детальні рядки шаблону.

Дуже сподіваємось, що наданий у цій статті матеріал є зрозумілим для Вашого сприйняття. А якщо у Вас ще залишились питання обов’язково звертайтесь на лінію консультацій, де наші фахівці із задоволенням нададуть відповіді на всі Ваші питання.

До речі: не забудьте про баланс відпусток – відпочиньте своєчасно в останній місяць літа!

 

 

 

 

Автор: Андрій Кадочніков, кваліфікований спеціаліст ГК «Інтелектуальний сервіс», провідний спеціаліст по системі «ISpro»


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh
Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: