Особливості нарахування та утримання специфічних видів оплати в M.E.Doc.Зарплата

Особливості нарахування та утримання специфічних видів оплати в M.E.Doc.Зарплата

Ведення бухгалтерського обліку часто ускладнюється тим, що для коректного і правильного нарахування зарплати співробітникам, необхідно враховувати багато різних факторів і специфічні налаштування видів оплат, які є унікальними кожен по-своєму.

Правильно налаштовані види оплат — запорука коректного й автоматичного розрахунку програмою всіх нарахувань кожному співробітнику і по підприємству в цілому.

Розглянемо найбільш часто використовувані в програмі M.E.Doc види оплат, кожен з яких відрізняється своєю унікальністю в налаштуваннях.


Читайте також: «M.E.Doc.Зарплата»: Корисні поради для ефективної роботи


 

1. Вид оплати - «Доплата за вечірній і нічний час»

Згідно з КЗпП: «Вечірньої пори — це час з 18:00 до 22:00, нічний — з 22:00 до 06:00. У табелі обліку використання робочого часу години роботи » (ст. 54 КЗпП).

На прикладі створення графіка для сторожа (добу-дві) розглянемо дані нарахування:

  • Створюємо графік роботи, дотримуючись часових рамок, згідно з КЗпП. Для цього заходимо «Адміністрування» - «Налаштування» - Вкладка «Графіки» - «Створити».

 

Мал. 1

 

  • Заходимо в картку співробітника, призначаємо даний графік, і на вкладці «Нарахування» додаємо два види оплати з запропонованого системою: «Доплата за роботу в нічний час» та «Доплата за роботу в вечірній час».

 

Мал. 2

  • Заходимо в розрахунковий лист співробітника:

 

Мал. 3

Як бачимо, програма автоматично розрахувала нам суми нарахувань пропорційно відпрацьованих годин співробітником.

2. Вид оплати – «Святкові»

Для нарахувань співробітникам такого виду оплати, як «Святкові» необхідно насамперед перевірити чи внесені всі дати в довідник.

  • Для цього заходимо «Адміністрування» - «Налаштування» - Вкладка «Довідники» - «Свята». Перевіряємо, якщо немає, то додаємо вручну.

Мал. 4

 

  • Також заходимо в картку співробітника на вкладку «Нарахування» і створюємо новий ВО з запропонованого системою «Доплата за роботу у святкові дні» і ставимо або відсоток, або фактичну суму.

 

Мал. 5

 

  • Зберігаємо і заходимо в розрахунковий лист співробітника, де і бачимо розраховану суму святкових

 

Мал. 6

3. Вид оплати – «Доплата до мінімальної заробітної плати»

 «Мінімальна заробітна плата забезпечує мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Вона встановлюється одночасно в місячному та погодинному розмірі (ст. 95 КЗпП) » лист Мінсоцполітики від 29.07.2019 № 1133/0 / 206-19).

На січень 2020 року прийнято мінімальний розмір заробітної плати в розмірі 4723 гривень. Якщо співробітник отримує менше, то програма, при правильному налаштуванні, буде йому дораховувати «Доплату до мінімальної заробітної плати». Для цього треба:

  • Перейти до «Налаштувань» й перевірити у довідниках наявність актуального розміру мінімальної заробітної плати

Мал. 7

  • Далі заходимо в картку співробітника, і, вже вміючи додавати нові нарахування – додаємо «Доплату до мінімальної заробітної плати».

 

Мал. 8

 

  • У співробітника оклад 4000 гривень, оскільки він пропрацював повний місяць, то йому належить доплата:

Мал. 9

4. Вид оплати – «Виконавчі листи»

«Виконавчий лист — це виконавчий документ, виданий судом і отриманий стягувачем для примусового виконання рішення суду (п. 1 ч. 2 ст. 17 Закону від 21.04.99 р. № 606-XIV, далі — Закон № 606). Вимоги до оформлення виконавчого листа встановлені ст. 18 Закону № 606.» Виконавчим листом може бути грошове стягнення з людини, у тому числі аліменти, штраф, тощо.

Даний вид утримання можна налаштувати в програмі шляхом додавання одного або декількох виконавчих листів в картці співробітника. Для цього:

  • Заходимо в картку співробітника, на вкладку утримання, і додаємо по знайомій технології з довідника видів оплат «Виконавчий лист»

 

Мал. 10

 

Обов'язково вказуємо номер рахунку, ІПН людини і ПІБ того, кому будуть відраховуватися кошти для коректного підтягування в 1-дф.

  • У розрахунковому листі бачимо утримання «Виконавчий лист»

 

Мал. 11

Також можна подивитися на роз'яснення розрахунку, шляхом натискання правим клацанням миші по виду утримання і вибравши роз'яснення розрахунку:

 

Мал. 12

 

Дізнатись більше про модуль M.E.Doc.Зарплата

 

Сподіваємося, дана стаття була для Вас корисною.

 

Автор: Оболонська Тетяна, сертифікований спеціаліст ГК "Інтелектуальний сервіс"

 

Долучайтесь до нас в Instagram , Telegram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

 

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: