Особливості складання ПН за операціями постачання ліків

Особливості складання ПН за операціями постачання ліків

В даній статті допоможемо розібратися з оформленням Податкових накладних (надалі ПН) та РК до них відповідно до нової постанови КМУ «Про звільнення від оподаткування на постачання ряд лікарських засобів», їх перелік можна знайти в постанові  від 20.03.2020 року №224.

Якщо Вами була складена ПН з ПДВ в період з 17.03.2020 року по 1.04.2020 року на товар, який входить до переліку №224, обов'язково потрібно сформувати РК до такої накладної та повернути суму ПДВ сплачену покупцем.


Читайте також:

Що ефективніше для бізнесу в період кризи: Хмарний сервер чи власне “залізо”?

Як змусити бізнес працювати швидше, використовуючи M.E.Doc. Бізнес та Інтеграцію?

На скільки безпечно зберігати документи в електронному вигляді? Рекомендації щодо архівування даних

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram або ж:


А саме, Ви складаєте РК до ПН зі знаком «-». Код причини коригування можна вказати «103» («Повернення товару або авансових платежів»). Ви, як постачальник, повинні скласти та зареєструвати в ЄРПН нову Податкову накладну на операцію з постачання товарів з Переліку №224, яка звільняється від оподаткування, без нарахування ПДВ, дата створення нової ПН не повинна відрізнятися від попередньої.

Дата з якої застосовується режим звільнення від оподаткування, щодо операцій з постачання товарів, доданих у перелік №224 - 15 квітня 2020 року.

Головним  критерієм  для застосування пільги з оподаткування – включення товару до переліку №224.

Які особливості складання ПН за операціями постачання Товарів включених до переліку №224?

При складанні ПН у верхній лівій частині у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» Ви проставляєте помітку «Без ПДВ»; у графі 8 розділу Б (таблична частина) ПН вказуєте код ставки податку «903» (Мал. 1); у графі 9 зазначається код пільги, визначений Довідником пільг (Мал. 2), а саме код пільги 14060544. Якщо у Вас немає можливості зареєструвати ПН в ЄРПН з кодом ставки 14060544, то вкажіть код 99999999 (Мал. 3).

 

Мал. 1

 

Мал. 2

 

Мал. 3

 

У разі одночасного постачання товарів включених до переліку №224 та тих які підлягають оподаткуванню за ставкою 7% та 20%, необхідно створювати та подавати окрему ПН  на товар, який підлягає оподаткуванню, так, як одночасна подача таких товарів в одному документі не передбачена.

Сподіваємось, що ми внесли ясність в дане питання та допомогли Вам зрозуміти механізми створення та подання ПН в нових умовах.

 

Автори: Тюнькін Антон та Жучинська Наталія, сертифіковані спеціалісти ГК "Інтелектуальний сервіс"


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh
Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: