Зміни в останніх оновленнях які стосуються КЕП

Зміни в останніх оновленнях які стосуються КЕП

Доброго дня, Шановні користувачі ПЗ «M.E.Doc»

Сьогодні розглянемо важливі зміни в останніх оновленнях програми, які стосуються «Кваліфікованого електронного підпису» (далі - «КЕП»).

Розпочнемо з  оновлення 11.02.008, в якому оновлено процес формування заявок. 

При формуванні заявок на нові сертифікати, а також їх продовження або перевидачі (через автопродовження) в програмі відтепер є можливість формувати універсальні заявки на одночасне формування сертифікатів підписання та шифрування, це дає можливість формувати універсальний «КЕП»

За допомогою універсального «КЕП» у Вас буде можливість заходити та працювати на різноманітних порталах (зокрема сайті статистики). 

У вкладці формування заявок на «КЕП» добавлено колонку «Сертифікат». При відображення галочки перед відповідним майбутнім сертифікатом буде сформовано універсальний «КЕП». (Мал.1)

 

Мал. 1

 

Наголошуємо для формування універсального «КЕП» версія ПЗ «M.E.Doc» повинна бути 11.02.008 або вище! 

Також якщо Ви бажаєте зараз переоформити поточний звичайний «КЕП» на універсальний, Вам достатньо зробити перевидачу поточного «КЕП» через функцію автопродовження. Потрібно вибрати в меню «Замінити чинні», після чого сформована заявка надійде до АЦСК. Після перевірки оплати буде сформований новий сертифікат та універсальний «КЕП».

В оновленні 11.02.010 удосконалено можливість роботи з мережевим криптомодуль «Гряда-301».

З криптомодулем «Гряда-301» можливо зберігати та одночасно використати велику кількість «КЕП». Доступ для користувача до криптомодуля можливо оформити через вашу локальну мережу. Даний модуль буде актуальний для організацій які мають багато робітників або відповідальних осіб, які використовують у своїй роботі «КЕП» розміщені на захищених носіях. 

Криптомодуль взагалі є не замінним для корпорацій, які: мають багато суб'єктів господарювання, мають єдину бухгалтерію з великою кількістю «КЕП» та бажають зберігати свої «КЕП» на «Захищеному носію» для забезпечення конфіденційності та безпеки.

Для користуванням криптомодуля «Гряда-301» у програмі, необхідний доступу до IP адреси, яка буде призначена пристрою, та портам підключення до точок доступу (слотів) із оформленими «КЕП»

Після відкриття доступу до мережевої IP адреси криптомодуля «Гряда-301» програма «M.E.Doc» самостійно визначить точки доступу та налаштує роботу з ними. 

Операції що стосуються підписання документів та звітів, прийому квитанцій та іншої кореспонденції, генерування секретних ключів з використанням «Гряда-301» аналогічна до цих операцій при роботі із захищеними носіями. 

При підписанні, за умови встановлення функції «Використовувати захищений носій» та виборі відповідного сертифіката, програма автоматично визначить необхідний «КЕП» на криптомодулі «Гряда-301» та виконає запит паролів «Носія» та «Ключа»

Більше інформації  щодо встановлення та налаштування роботи мережевого криптомодуля «Гряда-301» описана у інструкціях пристрою. 

Також в оновленні з’явилася функція попереднього огляду інформації щодо «КЕП», які знаходяться на «Захищеному носію». Для ознайомлення з інформацією про власника в меню «Встановлені сертифікати» виконайте команду головного меню «Файл» - «Захищений носій» (“Secure Token”) - «Встановлені носії». (Мал. 2)

 

Мал. 2

 

У вікні «Встановлені носії» (Мал. 3) необхідно клацнути 2-ва рази лівою кнопкою миші на назві носія (або вибрати назву «Захищеного носія») та натисніть кнопку на панелі інструментів вікна. (Мал. 4)

 

Мал. 3

 

Мал. 4

 

Додано можливість автоматичного визначення типу сертифікатів, які були видані на основі ID-картки. У випадку, коли в сертифікаті не вказано його тип (сертифікати які, наприклад, були отримані в АЦСК ІДД ДФС). При завантаженні таких сертифікатів необхідно самостійно обирати вірний тип сертифіката. 

Під час формування «КЕП» адміністратор реєстрації використовує додаткові дані з ID-картки, по яким потім відбувається ідентифікація. При підтягуванні сертифіката у ПЗ «M.E.Doc», якщо даний сертифікат містить дані про Прізвище Ім’я та По-батькові  власника, за замовчуванням встановлюється тип «Директор», якщо Прізвище Ім’я та По-батькові  відсутні - тип призначається «Печатка»

Також є можливість змінювати типи сертифікатів, що видані на основі ID-картки, у меню «Встановлені сертифікати» за допомогою команди головного меню «Сервіс» - «Змінити тип сертифіката».

 

Дізнатись більше про КЕП

 

Шановні клієнти, якщо у Вас залишились питання напишіть нам у чат-бот на нашому сайті https://intelserv.net.ua

 

Автори: Ткаченко Анна та Костенко Катерина, кваліфіковані спеціалісти ГК "Інтелектуальний сервіс"


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

 

Залишайте ваші коментарі.

 

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: