Лайфхаки з ISpro: оподаткування подарунків та перерахунок ПДФО

Лайфхаки з ISpro: оподаткування подарунків та перерахунок ПДФО

 

Відповідно до пп. 165.1.39 Податкового Кодексу, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається (тобто не оподатковується ПДФО та військовим збором) «вартість дарунків, а також призів переможцям та призерам спортивних змагань, якщо вона не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати у розрахунку на місяць, встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі».
Тобто законодавством чітко прописана умова не оподаткування подарунку, якщо його вартість не перевищує для 2018 року 930 гривень 75 копійок. Які ж умови оподаткування подарунку?
ДФС в своїх листах неодноразово звертала увагу на порядок оподаткування саме вартості перевищення. Як вони писали у своїх листах, «якщо вартість дарунку перевищує неоподатковуваний розмір, то саме така сума перевищення оподатковується ПДФО як додаткове благо, з урахування натурального коефіцієнту».
Тобто податки сплачуються і коефіцієнт застосовується саме на суму перевищення від вартості оподаткування. Для 2017 року це було 800 грн, для 2018 року - 930 грн 75 коп.

Для відображення подарунків в програмі ISpro необхідно створити в Параметрах — Налаштування  додатковий вид оплати Подарунки вказавши метод розрахунку 49 Подарунки. 
На вкладці Додаткові параметри обов’язково вказати, що дана сума не входить в суму нарахованої заробітної плати.

Для перерахунку ПДФО в Видах оплат по Податку з доходів необхідно налаштувати перерахунок податку за рік на закладці Властивості

На закладці Додаткові параметри необхідно перевірити наявність відміток:  
•    Після звільнення автоматично не розраховувати та не перераховувати;
•    Не перераховувати ПДФО з початку року при звільненні.

Далі, через Універсальний документ створюємо документ з видом оплат Подарунки. 
У Роз’ясненні розрахунку можна побачити розрахунок податку з вирахуванням неоподаткованої суми.

Для перерахунку ПДФО у Розрахунковому листі співробітника через Реєстр -  Перерахунок заробітної плати обираємо з якого місяця проводити перерахунок. Програма перераховує всі нарахування та утримання. Перевірити перерахунок ПДФО можливо в Розрахунковому листі співробітника на закладці Утримання.

Після всіх розрахунків та закриття періоду необхідно створити нову Форму 1-ДФ. Через Результат розрахунку — Довідка Форма 1-ДФ створюємо нову довідку вказуючи квартал за який було проведено перерахунок. 

На вкладці Доходи додаємо новий вид доходу через Insert з кодом "126 Подарунки", у видах оплат обираємо Подарунки.

 

Що стосується ЄСВ, то якщо вартість подарунку оподатковується ЄСВ (у випадку отримання подарунку саме цим працівником), то до персоніфікації до таблиці 6, вартість подарунку включається у складі фонду оплати праці як звичайна заробітна плата із застосуванням ознаки доходу 101. 

Метою проведення перерахунку ПДФО є перевірка: правильності нарахування ПДФО за кожний податковий місяць звітного періоду, наявності підстав для застосування податкової соціальної пільги.
Перерахунок сум доходу у вигляді зарплати та наданих ПСП проводиться (пп. 169.4.2 ПК): 

1. За результатами кожного звітного податкового року при нарахуванні зарплати за останній місяць звітного року. Наприклад, перерахунок ПДФО за 2018 рік треба зробити при нарахуванні зарплати за грудень.
2. При проведенні розрахунку за останній місяць застосування ПСП:
• у випадку зміни місця застосування пільги за самостійним рішенням платника податків; 
• у випадках, визначених пп. 169.2.3 ПК (наприклад, якщо працюючий студент почав отримувати стипендію з бюджету, тоді він утрачає право на ПСП). 
3. Під час проведення остаточного розрахунку із платником податків, який припиняє трудові відносини з роботодавцем.

 В обов'язковому перерахунку беруть участь тільки доходи працівника у вигляді заробітної плати. Нагадаємо, згідно з пп. 14.1.48 ПК зарплатою для цілей ПДФО є основна та додаткова зарплата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, здійснювані (надавані) платнику податків у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом. Також до зарплати відносяться й деякі виплати, які не входять до фонду оплати праці, зокрема допомога з тимчасової непрацездатності та оплата перших п’яти днів хвороби за рахунок коштів роботодавця (абзац третій пп. 169.4.1 ПК). Такі виплати (їх частина) відносяться до періодів їх нарахування. 

Алгоритм проведення перерахунку 

Крок 1. Перевірити суму зарплати, виплаченої працівнику протягом звітного року (або періоду, якщо він менше звітного року, наприклад у випадку звільнення). 
Крок 2. Перевірити правомірність надання працівнику ПСП (наявність заяви та підтвердних документів, якщо вони необхідні). 
Крок 3. Визначити базу оподаткування за кожним місяцем звітного року (періоду), який брав участь у перерахунку. При цьому база оподаткування зменшується на суму ПСП (якщо вона застосовувалася). 
Крок 4. Розрахувати річну суму ПДФО шляхом підсумовування сум податку, визначених за результатами перерахунку кожного окремого місячного оподатковуваного доходу.
Крок 5. Порівняти отриману в результаті перерахунку суму ПДФО із сумою податку, фактично утриманою за рік. 
Крок 6. Відобразити результати перерахунку у формі № 1ДФ за відповідний квартал звітного року (періоду) таким чином: 
• у графах 3а та 3 указати суми нарахованого та виплаченого в цьому кварталі доходу; 
• графах 4а та 4 – суму правильно розрахованого ПДФО з урахуванням недоплати або переплати. Тобто на суму виявленої недоплати потрібно збільшити показники зазначених граф, а на суму зайво утриманого податку – зменшити їх. Якщо суми ПДФО недостатньо для повного повернення працівнику, то в графах 4 і 4а треба проставити нулі, а непогашений залишок перенести в рахунок зменшення майбутніх податкових зобов’язань. 
Крок 7. Оформити результат перерахунку бухгалтерською довідкою.

Пройшовши всі етапи налаштування та перерахунку заробітної плати, Ви з легкістю можете подати звіти до контролюючих огранів з урахування всіх нюансів відображення  ПДФО з урахуванням подарунків.

Якщо у Вас виникли запитання по роботі з програмою, наші кваліфіковані спеціалісти завжди раді Вам допомогти. Телефонуйти нам за номерами (095) 0364004; (098) 0364004; (073) 0364004.


 

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: