Індекс інфляції за липень — 99,4%

Індекс інфляції за липень — 99,4%

Згідно з повідомленням Держстату, споживчі ціни в липні 2019 р. порівняно із червнем 2019 р. знизилися на 0,6%, з початку року зросли на 3,0%.

Базова інфляція в липні 2019 р. порівняно із червнем 2019 р. становила - 0,1%, з початку року – 2,2%.

На споживчому ринку в липні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 0,7%. Найбільше (на 13,6%) подешевшали овочі. На 0,3–0,1% знизилися ціни на молоко, продукти переробки зернових, сметану, соняшникову олію, сири, масло. Водночас на 15,2% подорожчали яйця, на 2,9–0,7% – цукор, фрукти, хліб, макаронні вироби, м’ясо та м’ясопродукти, риба та продукти з риби.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,1%, у т.ч. на тютюнові вироби – на 1,6%, алкогольні напої – на 0,5%.

Одяг і взуття подешевшали на 4,5%, зокрема, взуття – на 5,2%, одяг – на 3,9%.

Зниження цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 2,3% відбулося за рахунок зниження цін на природний газ на 10,4%. Разом з тим відбулося підвищення тарифів на водопостачання на 0,8%, утримання будинків та прибудинкових територій – на 0,5%, каналізацію – на 0,4%.

Ціни на транспорт у цілому знизилися на 1,1% в основному через здешевлення палива та мастил на 3,2% та автомобілів на 1,1%.

Щодо індексації зарплати

Оскільки індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у липні становив 99,4%, то він не вплине на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації. Тому у вересні індексувати зарплату будемо на рівні липня та серпня.

Зверніть увагу! Ті роботодавці, хто востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у вересні на рівні липня та серпня 2019 року за коефіцієнтом 3,1% (62,22 грн). А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, ще не потрібно проводити індексації.

***

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств). 

Методологія розрахунку

Базовий індекс споживчих цін (БІСЦ, базова інфляція) є субіндексом індексу споживчих цін. Його побудова заснована на існуючих методологічних засадах щодо розрахунку індексу споживчих цін. БІСЦ показує стійку динаміку цін з мінімізацією короткострокових нерівномірних змін цін, викликаних шоками пропозиції та адміністративним регулюванням.

Методологія розрахунку

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

__________________________________________________________________________

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Читайте також: