Нова форма для обліку доходів та витрат для ФОПів-«​загальників» та незалежної профдіяльності

Нова форма для обліку доходів та витрат для ФОПів-«​загальників» та незалежної профдіяльності

З січня 2021 року ФОПів на загальній системі оподаткування та фізичних осіб-«незалежників» знову зобов’язали вести облік доходів та витрат. Проте дозволено вести облік і в паперовій, і в електронній формі. Облік буде відбуватись в типовій формі, яка замінить Книги обліку. Відповідні норми передбачає ПКУ, однак поки вони не були реалізовані повною мірою.

І нарешті Міністерство фінансів затверджує наказ №261 (від 13.05.2021 р.), що вводить:

  • типову форму для ведення облік доходів й витрат ФОПами і фізособами-«незалежниками»;
  • Порядок ведення типової форми, згідно з якою і буде здійснюватись облік доходів і витрат ФОПами та фізособами-«незалежниками».

Документ почне діяти з моменту його офіційної публікації. З цього дня Наказ №481, а з ним «стара» форма та порядок її ведення будуть скасовані.

Типова форма також враховує внесення обов’язкових даних, передбачені статтями 177 та 178 Податкового кодексу.

Крім того, наказ передбачає реалізацію ряду положень Податкового кодексу для підприємців щодо амортизаційних відрахувань, які будуть додані до витрат. Вони будуть обліковуватись, а дані по ним потрібно відображати у типовій формі. Для цього створили додаток до типової форми.

Хоча такі зміни не передбачають для ФОПів та фізосіб-«незалежників» додаткових операцій в процесі використання типової форми (крім виконання вимог ПКУ).  

Для підприємців, що вирішили вести облік за типовою формою в паперовому вигляді,   немає вимог з боку ПКУ щодо шнурування чи реєстрації такої типової форми в ДПС.

Особи, які вирішили вести облік в електронному вигляді мають вести таку форму у форматі excel або ж засобами Електронного кабінету.

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та винятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc
Група компаній 
Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

Джерело: Дебет-Кредит

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограмумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

 

Читайте також: