Про механізм застосування мінімального посадового окладу

Про механізм застосування мінімального посадового окладу

Рішення Конституційного суду № 2-р/2021 передбачає, що і розмір мінімальної зарплати, і розмір мінімального посадового окладу не може бути нижче за розмір прожиткового мінімуму.

Тобто Конституційний суд України визнає приписи ч. 6 статті 6 Закону України «Про оплату праці» та ч. 6 статті 9 Кодексу законів про працю. Зазначені норми передбачають встановлення мінімального посадового окладу (тарифної ставки) не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня.

Суд визначив, що «мінімальна заробітна плата», «прожитковий мінімум» та «мінімальний посадовий оклад» різні поняття і встановлювати їх розмір повинні різні державні органи (ВРУ та Кабмін).

Зазначено, що мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) — це не державна соціальна гарантія. Тарифна ставка застосовується для формування системи оплати праці, на ній базуються визначення розміру заробітної плати.

«Водночас розмір мінімальної заробітної плати і розмір мінімального посадового окладу (тарифної ставки) не можуть бути нижчими від розміру прожиткового мінімуму. Зазначена відмінність суті мінімальної заробітної плати (мінімального розміру заробітної плати) та мінімального посадового окладу (тарифної ставки) дає Конституційному суду України підстави для висновку про неоднаковість їхнього функційного призначення», – зазначається в рішенні.

Під час визначення розміру мінімальної заробітної плати та тарифної ставки відповідні держоргани повинні зважати на потреби працівників та членів їх сімей.

«Мінімальним розміром виплат, що їх має отримувати кожен як основне джерело існування для гарантування реалізації конституційного права на достатній життєвий рівень, є прожитковий мінімум, розмір якого з урахуванням його суті та призначення визначає Верховна Рада у відповідному законі», – повідомляє Конституційний суд.

Суд визначив, що «з метою виконання приписів Конституції та законів України Кабінет Міністрів на підставі оспорених норм Закону в редакції Закону № 1774 та Кодексу в редакції Закону № 1774 зобов'язаний встановлювати такий розмір мінімального посадового окладу (тарифної ставки), щоб його використання у тарифній системі оплати праці не лише забезпечило достатній життєвий рівень для того, хто працює, а й заохочувало працівника до покращення умов життя для себе і своєї сім'ї».

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та винятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc!
Група компаній Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: