Чи нараховується ПДВ за списання зіпсованого товару?

Чи нараховується ПДВ за списання зіпсованого товару?

Податківці у Дніпропетровську пояснили, що податковий кредит за звітний період визначають з урахуванням вартості товарів (послуг) та складається з суми податків, що були сплачені платником ПДВ за відповідною ставкою, відповідно до пп. 193.1 Податкового кодексу. 

Мова йде про наступні операції:

  • придбання (виготовлення) товарів чи надання послуг;
  • придбання (будівництво) основних фондів (основних засобів);
  • ввезення товарів та необоротних активів на територію країни.

Податковий кредит нараховується незалежно від використання товарів (послуг) та основних фондів для здійснення господарської діяльності в цьому звітному періоді. Також нарахування не залежить від здійснення платником ПДВ оподатковуваних операцій протягом цього податкового періоду.

Це передбачається податковим законодавством, а саме п. 198.3 Податкового кодексу.
 

Податковий кодекс (пп. 198.5 ПКУ) зобов’язує платника ПДВ нараховувати податкові зобов’язання відповідно до бази оподаткування, згідно з пп. 189.1 ПКУ. Зробити це потрібно до закінчення звітного періоду. 

Також потрібно скласти й зареєструвати зведену податкову накладну в ЄРПН у визначений термін щодо товарів (послуг), необоротних активів, що були придбані чи виготовлені з ПДВ.

Це стосується товарів (послуги) чи необоротних активів, що призначені для їх використання в операціях, що не пов’язані з господарською діяльністю такого платника ПДВ. Крім випадків, що зазначені пп. 189.9 ПКУ.
 

Для застосування пп. 198.5 ПКУ податкові зобов’язання визначають по товарах (послугах) та необоротних активах, що були:

  • придбані для використання в операціях, що не будуть оподатковуватись на дату їх придбання;
  • придбані для використання в оподатковуваних операціях, які будуть використовувати в неоподатковуваних операціях на дату їх використання; це має бути визначено в первинних документах, що складені згідно з Законом про бухоблік.


Отже, якщо платник ПДВ списує товарно-матеріальні цінності (зокрема зіпсовані), то їх починають використовувати в операціях, що не пов’язані з господарською діяльністю платника податків. 

Оскільки під час придбання товарно-матеріальних цінностей суми ПДВ включили до податкового кредиту, то платник ПДВ має нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ за основною ставкою відповідно до вартості таких товарно-матеріальних цінностей.

Але до закінчення звітного періоду, коли відбувається таке списання.

 

За матеріалами: Порталу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: