Розблокування помилково складених ПН. Подавати документи чи ні?

Розблокування помилково складених ПН. Подавати документи чи ні?

ДПС у Львівській області повідомила, що Постанова Кабінету міністрів від 11.12.2019 р. № 1165 затверджує Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Зі свого боку наказ Міністерства фінансів від 12.12.2019 року № 520 затвердила Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН.
 

Квитанція про зупинення реєстрації

Протягом операційного дня ДПС автоматично відправляє платникам податків квитанцію про зупинення реєстрації ПН/РК (п. 10 Порядку № 1165).

В цій квитанції вказано, що для ПН/ РК зупинено реєстрацію, а також пропонується такому платнику надати пояснення та копії необхідних документів. Для розгляду такого питання про реєстрацію чи відмову в ній щодо податкових документів (п. 11 Порядку № 1165).
 

Ведення обліку

Пункт 44.1 ПКУ передбачає, що платники податків повинні вести облік доходів та витрат, а також інших показників, що стосуються об’єктів оподаткування та податкових зобов’язань, з огляду на первинні документи, фінансову звітність, інші документи щодо обчислення і сплати податків та зборів.

До того ж платники податків не можуть формувати показники податкової звітності на підставі відомостей, що не мають документального підтвердження.
 

Надання пояснень

Якщо первинні документи про постачання товарів/послуг щодо помилково складеної ПН/РК відсутні, то для прийняття рішення про реєстрацію такого документу в ЄРПН особа може подати тільки письмові пояснення.

Важливо! Порядок №520 визначає право, а не обов’язок платників податків  щодо подання документів, що необхідні для прийняття рішення про реєстрацію документу в ЄРПН.

 

Отже, згідно з нормами Порядку №520 та п.44.1 ПКУ особа-платник податку не забов'язаний надавати пояснення та копії документів, для розгляду питання про реєстрацію помилково складених ПН/РК в ЄРПН.

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та винятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc!
Група компаній Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

За матеріалами: Головне управління ДПС у Львівській області

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: