Останні зміни декларації з ПДВ, ПН та РК. Що змінилось?

Останні зміни декларації з ПДВ, ПН та РК. Що змінилось?
Ключові слова: ставка податку, сільськогосподарські товари, сфера культури

Як ви знаєте, нещодавно були оновлені форми для податкової накладної (ПН) та розрахунку коригування (РК). Та не встигли вони набути чинності, як Мінфін вніс нові зміни. 
 

Чому знову?

Було прийнято наказ від 01.03.2021 р. № 131 (зареєстровано 11.03.2021 р.), який передбачає зміну форм ПН, РК та декларації з ПДВ.

Зміни було внесено у зв'язку з прийняттям двох законів: „Про внесення змін до ПКУ щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій” (№ 962-ІХ) та „Про внесення змін до ПКУ щодо ставки ПДВ з операцій з постачання окремих видів с/г продукції” (№ 1115-ІХ).
 

Зміни у ПКУ

Закон № 962 вніс зміни до підпункту „в” пункту 193.1 Податкового кодексу України (ПКУ). Тепер ряд операцій, що підлягають оподаткуванню за ставкою 7% доповнено операціями з постачання послуг у сферах культури, туризму та сектору креативних індустрій. 

А закон № 1115 сприяв появі підпункту „г” пункту 193.1 ПКУ, що передбачає оподаткування за ставкою 14% операції щодо постачання на території України та ввезення на її територію товари сільськогосподарської продукції, окрім товарів зазначених у пункті 197.18 ПКУ.

Тому і з'явилася потреба внести зміни до форм та до порядків заповнення податкових документів.
 

Коли починати використовувати нові форми?

Наразі наказ ще неоприлюднено. Зміни набудуть чинності з дня опублікування, а застосування до податкових періодів — з першого дня місяця, коли наказ було опубліковано.

Нові електронні форми вже розроблено (ПН — J/F1201012, РК — J/F1201212), згідно з положеннями наказу № 131.
 

Про масове відхилення ПН

Зверніть увагу, що через збій на шлюзі частина платників сьогодні частині платників було відмовлено в реєстрації податкових накладних. 

Для виправлення ситуації у програмі M.E.Doc радимо для ПН (форма J/F1201211), що були відхилені з квитанцією "Документ складено за формою не чинною на дату реєстрації в ЄРПН" виконати наступні дії:

  • копіювати відхилену ПН;
  • оновити, перерахувати поля та зберегти документ;
  • повторно відправити на реєстрацію.
     

Cьогодні, 15 березня, останній день реєстрації ПН за другу половину лютого.

 

Джерело: Бухгалтер 911

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: