Уточнення показників декларації про доходи підприємцем на загальній системі: чи буде штраф і пеня?

Уточнення показників декларації про доходи підприємцем на загальній системі: чи буде штраф і пеня?

Податківці повідомили, як підприємець-загальносистемник може самостійно виправити (уточнити) помилки, що містяться в раніше поданій ним податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларації про доходи).

Нагадаємо нашим користувачам, що декларацію про доходи (ідентифікатор форми F0100110 у М.Е.Doc) підприємці на загальній системі подають до органу ДФС за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року. Строк подання - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Декларація про доходи містить і авансові платежі з ПДФО.

Форма декларації про доходи та Інструкція щодо її заповнення затверджені наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859.

За загальним правилом, якщо платник податку у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності – 3 роки) після подання декларації про доходи самостійно (у т. ч. за результатами податкової перевірки) виявляє помилки, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок за формою декларації, чинною на час його подання. Це передбачено п. 50.1 Податкового кодексу України.

Суми податкового зобов’язання з ПДФО та військового збору (окремо) уточнюються (виправляються) підприємцем-загальником у розд. VII Декларації про доходи.

При цьому підприємець самостійно нараховує собі штраф (у рядку 27 Декларації про доходи) – 3 % суми недоплати (рядок 26.1 Декларації).

Нагадаємо, якщо суму недоплати визначено у Декларації за податковий період, що настає за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, сума штрафу складе 5% від цієї суми.

Врахуйте! Якщо сплинуло більш ніж 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, у рядку 28 нараховується пеня.

Відповідне роз’яснення надано в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 104.09.

До відома! Пеня нараховується за кожний календарний день прострочення у сплаті податкового зобов’язання, включаючи день погашення, із розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

Джерело: medoc.ua

__________________________________________________________________________

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Читайте також: