Критерії блокування податкових накладних знову будуть оновлені

Критерії блокування податкових накладних знову будуть оновлені

ДФСУ оприлюднила проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року № 117».

За результатами аналізу зареєстрованих ПН/РК, щодо яких не здійснювався автоматизований моніторинг відповідності критеріям оцінки ступеня ризиків, оскільки зазначені ПН/РК відповідають ознакам згідно з пп. 2 та 3 п. 3 Порядку зупинення, встановлено, що платники, яких включено до переліку ризикових платників податків, продовжують формувати податковий кредит ймовірно сумнівного походження.

Зазначені норми дають можливість ризиковим платникам збільшувати кількість підприємств з різними керівниками для проведення через них операцій з незначними обсягами постачання.

Проект постанови розроблено з метою уникнення випадків маніпулювання платниками податку ознаками, відповідність яким дає змогу реєструвати податкові накладні/розрахунки коригування без здійснення автоматизованого моніторингу.

Проектом постанови пропонується пп. 2 п. 3 Порядку зупинення доповнити додатковими умовами, а саме в загальному обсягу постачання за поточний місяць, який має становити менше 500 тис. гривень та на одного покупця сума такого обсягу не перевищує 50 тис. гривень, сума ПДВ (крім суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товарів на митну територію України), сплаченого у попередньому місяці, має складати більше 20 тис. гривень.

В свою чергу, пп. 3 п. 3 Порядку зупинення доповнити додатковою умовою, яка одночасно виконується з діючою (D > 0,05, Р<Рм×1,4), відповідно до якої загальна сума сплаченого за останні 12 календарних місяців податку на додану вартість (крім суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товарів на митну територію України) становить більше 400 тис. гривень.

Крім зазначеного, Проектом постанови пропонується п. 23 та 28 Порядку зупинення доповнити умовами, що стосуються відповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку, для прийняття рішень про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації комісіями, які приймають рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації.

Передбачається також внесення змін до Порядку розгляду скарг на рішення комісій, які приймають рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН або відмову в такій реєстрації, затвердженого Постановою № 117. Розгляд скарг на рішення комісій регіонального рівня, які приймають рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН або відмову в такій реєстрації та врахування або неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість здійснюється комісією центрального рівня,  яка є постійно діючим колегіальним органом ДФС, за участі уповноваженої особи Мінфіну.

Крім того, платникам податку буде надано право оскаржити не тільки рішення комісії про відмову у реєстрації ПН/РК, але і рішення комісії про неврахування таблиці даних платника податку.

Порівняльна таблиця до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року № 117» (Завантажити)

Зауваження та пропозиції стосовно проекту Постанови надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього оголошення за наступними адресами:

Державна фіскальна служба України: 04655, МПС, м. Київ - 53, Львівська площа, 8., e-mail: monitoringcentr@sfs.gov.ua.

Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, e-mail:  infomf@minfin.gov.ua

Пропозиції та зауваження також можна надсилати на адресу Державної регуляторної служби України: 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11, e-mail:  inform@dkrp.gov.ua.

Джерело: Бухгалтер 911

 

___________________________________________________________________

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Читайте також: