Як відкликати заблоковану помилкову податкову накладну

Як відкликати заблоковану помилкову податкову накладну

Заблоковано помилково (зайво) складену податкову накладну. Чи потрібно в такому разі подавати пакет документів, чекати розблокування, реєстрації в ЄРПН і лише після цього виправляти помилку?

Ні, не потрібно.

У разі помилкового (зайвого) складання податкової накладної (далі – ПН) немає первинних документів щодо постачання товарів/послуг. Тож весь пакет документів подавати не треба. Достатньо лише письмових пояснень щодо помилково складеної ПН. У Повідомленні є спеціальне поле для пояснень. У ньому слід зазначити, що ПН було складено помилково (наприклад, вказано неправильну дату), щоб її не реєстрували в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі ­– ЄРПН). У такому разі виправляти помилку не доведеться, оскільки ця ПН не потрапить до ЄРПН.

Утім, можна й не подавати пояснення. Позаяк Порядком зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 р. № 117 (далі – Порядок № 117) визначено право, а не обов’язок платника податку на додану вартість (далі – ПДВ) надавати документи, необхідні для прийняття рішення про реєстрацію ПН. Без розблокувального пакета документів чи окремого пояснення рішення за цією ПН не будуть приймати, а отже, ПН так і залишиться заблокованою.

У будь-якому разі в декларації з ПДВ необхідно зазначити дані, вказані в правильній, складеній на підставі первинних документів, ПН.

Податкові зобов’язання за заблокованою помилковою податковою накладною не підлягають відображенню в декларації з ПДВ з таких причин:

  • платникам податків забороняється формувати показники податкової звітності на підставі даних, не підтверджених первинними документами (п. 44.1 Податкового кодексу України, далі – ПКУ);
  • наведені в податковій звітності з ПДВ дані повинні відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника (п. 6 р. ІІІ Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21);
  • продавець відображає податкові зобов’язання у звітності в періоді виникнення, тобто на дату першої події: отримання попередньої оплати чи відвантаження товарів/надання послуг (п. 187.1 ПКУ).

З огляду на те, що ПН складено на нереальну операцію (не підтверджену первинними документами), відображати цю операцію в декларації з ПДВ немає підстав у продавця, а в покупця й поготів. Нагадаємо, що покупець зможе відобразити податковий кредит у звітності на підставі правильно оформленої й зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної або в періоді її складання (за умови своєчасної реєстрації в ЄРПН), або в періоді її реєстрації (якщо із реєстрацією в ЄРПН запізнилися), але не пізніше ніж через 1095 днів після складення правильної ПН.

 

Джерело: buhgalter911 (за матеріалами DeVisu)

__________________________________________________________________________

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Читайте також: