Помилково склали ПН не на всю суму операції: що робити

Помилково склали ПН не на всю суму операції: що робити

ДПС розглянула випадок, коли постачальник допустив помилку в ціні товару, внаслідок чого податкову накладну склали не на всю суму операції, а лише на її частину. Також йшлося про зведену податкову накладну на безперервні/ритмічні постачання, в якій відобразили не вся суму операцій, здійснених протягом місяця. В подальшому до таких податкових накладних були складені та зареєстровані в ЄРПН розрахунки коригування, якими суму податкових зобов’язань привели у відповідність до суми, на яку здійснено постачання.


Читати також:

Невдовзі банківський рахунок можна буде відкрити онлайн

Удосконалюється податкове законодавство набув чинності Закон № 466-ІХ

Податкова реформа — 2020: Президент підписав законопроєкт № 1210

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram або ж:

 


Однак, на думку податківців, у цьому випадку постачальник повинен був:

— на дату виявлення помилки скласти розрахунок коригування до податкової накладної/зведеної податкової накладної, складеної не на всю суму операції/операцій, здійснених протягом місяця, у якому вивести в нуль показники цієї податкової накладної;

скласти датою виникнення податкових зобов’язань/не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено безперервні або ритмічні постачання, нову податкову накладну на всю суму такої операції/таких операцій.

Отже, зазначені податкові накладні та розрахунки коригування до них податківці вважають складеними з порушенням норм ПКУ. Тому вони не можуть бути підставою для віднесення покупцем сум ПДВ, зазначених у них, до податкового кредиту.

Лише після реєстрації в ЄРПН правильно складеної податкової накладної платник ПДВ — покупець має право на її підставі визнати податковий кредит. Причому, податковий кредит декларуємо:

— у звітному (податковому) періоді, в якому здійснено операцію(ї) з постачання та складено правильну податкову накладну, якщо реєстрацію в ЄРПН здійснено у встановлений ПКУ термін;

— у звітному (податковому) періоді, в якому правильно складену податкову накладну зареєстровано в ЄРПН, якщо таку податкову накладну несвоєчасно зареєстрували в ЄРПН.

Крім того, контролери зауважили, що періодичність складання зведених податкових накладних протягом звітного (податкового) періоду на одного контрагента-покупця може бути передбачена у цивільно-правовому договорі з таким покупцем. Причому ПКУ не забороняє складати протягом звітного (податкового) періоду (не пізніше останнього дня такого періоду) дві та більше зведені податкові накладні виходячи із умов, передбачених у цивільно-правовому договорі.

 

Джерело: Бухгалтер911

Редактор: Михайло Яремчук — контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

Читайте також: