Як виправляти помилки у декларації з податку на прибуток

Як виправляти помилки у декларації з податку на прибуток

Заповнюємо додаток ВП у поточній декларації або подаємо уточнюючу декларацію.

ДПС роз'яснила, що виправити помилки, допущені у декларації з податку на прибуток за минулі звітні (податкові) періоди, можна двома способами: у звітній (звітній новій) декларації або шляхом подачі уточнюючої декларації.

Виправлення помилок у звітній (звітній новій) декларації можна здійснити за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено помилки. У такому разі в додатку ВП до декларації платник податку:

  • відображає правильні показники за податковий період, який уточнюється,
  • порівнює їх з відповідними рядками декларації, що уточнюється;
  • визначає суму збільшення (зменшення) податкового зобов'язання з податку на прибуток, пеню та суму штрафу.

Читайте також: 

«Карантинні» новації: що з ЄСВ

Збільшення лімітів для ФОП та звільнення від ведення книги обліку доходів!

Для бізнесу відмінили плату за оренду на час карантину

Сума збільшення (зменшення) податкового зобов'язання, пеня та сума штрафу з додатка ВП переноситься до частини "Виправлення помилок" (рядки 26 - 29, 31 - 33) декларації.

Водночас додаток ВП до декларації складається з трьох таблиць:

  • в таблиці 1 відображаються уточнюючі показники основної декларації (рядки 1 - 25, 35);
  • в таблиці 2 відображаються результати виправлення помилок, які переносяться до рядків 26 - 29, 31 - 33 декларації;
  • в таблиці 3 зазначається фінансова звітність за звітний (податковий) період, що уточнюється.

Платники податку, у яких базовим періодом є календарний рік, розраховують збільшення (зменшення) податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду, що уточнюється (рядок 26 декларації, рядок 26 таблиці 2 додатка ВП до декларації), виходячи з податку на прибуток, зазначеного такими платниками у рядку 19 декларації.

Якщо декларація подається як уточнююча, то у полі 3 її заголовної частини зазначається звітний (податковий) період, за який здійснюється уточнення.

У такому разі додаток ВП до декларації не заповнюється. В уточнюючій декларації слід зазначати правильні показники доходів, фінансового результату до оподаткування, різниць, які виникають відповідно до ПКУ, об'єкта оподаткування податком на прибуток.

На підставі порівняння податкового зобов'язання такої декларації та декларації, що уточнюється, визначається сума збільшення (зменшення) податкового зобов'язання, пеня та сума штрафу, які відображаються у частині "Виправлення помилок" декларації (рядки 26 - 27, 29 - 30, 31, 33 - 34).

Водночас платники податку мають право подати до такої декларації доповнення у довільній формі, яке вважатиметься невід'ємною частиною декларації. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання. Платник податків, який подає звітність в електронній формі, подає таке доповнення в електронній формі.

У декларації за звітний податковий період, наступний за періодом, за який було здійснено виправлення, відображаються показники з урахуванням проведених виправлень.

 

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 102.20.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua) та  Бухгалтер.ua

 

Редактор: Ковальова Альона, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс

Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

 

Читайте також: