Нарахування матеріальної допомоги засобами програми ISpro

Нарахування матеріальної допомоги засобами програми ISpro

Згідно з Інструкцією зі статистики зарплати, матеріальна допомога є заохочувальним видом виплати. Її види розрізняють залежно від її входження до фонду оплати праці (оподаткована або неоподаткована), цільового призначення (до відпустки, для вирішення соціально-побутових потреб, на поховання, на оздоровлення), джерел фінансування (з власних коштів, державного бюджету, місцевого бюджету, ФСС).

В Інструкції зі статистики зарплати матеріальну допомогу поділено дві групи: 

– матеріальна допомога, що має систематичний характер і надається всім або більшості працівників згідно з умовами колективного договору (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом), що включається у фонд оплати праці (пп. 2.3.3 Інструкції);

– матеріальна допомога разового характеру, що надається окремим працівникам у зв’язку з родинними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, що до фонду оплати праці не включається (пп. 3.31 Інструкції).

Читати також:

Наш досвід цифровізації бухгалтерського обліку для сфери медицини у Вінницькому ЦПМСД

Облік авансових звітів за допомогою програмного комплексу «ISpro»

Період відпусток розпочато! Обліковуємо тарифну відпустку за допомогою «ISpro»

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram або ж:

Крім того матеріальна допомога може виплачуватися й особам, які не є працівниками підприємства (наприклад, колишнім працівникам, які вийшли на пенсію, членам сімей померлих працівників). Ці суми також не належать до фонду оплати праці (пп. 3.32 Інструкції зі статистики зарплати).

Матдопомога надається за наказом керівника підприємства, виданого на підставі заяви працівника. В наказі зазначають обставини, які є причиною для надання матдопомоги, посилаються на норму колективного договору (чи іншого документа), надають припис бухгалтерії нарахувати матдопомогу конкретним працівникам, а також вказують її розмір.

Для налаштування матеріальної допомоги в програмі «ISpro» необхідно перейти у модулі Облік праці та заробітної плати у підсистемі  «Параметри» – «Налаштування» – «Види оплат» – «Матеріальна допомога». (Мал. 1)

Мал. 1

Там створюємо новий вид оплати, вказавши в полі «Код» новий код виду оплати, в полі «Найменування» – повну назву. Також у налаштуваннях зазначаємо метод розрахунку в залежності від виду допомоги:

– 31  «Матдопомога»;

– 32 «Матдопомога до відпустки», який дає змогу нараховувати по середній за попередній період. (Мал. 2)

Мал. 2

За необхідності налаштування утримань ПДФО та військового збору із даного виду оплати проводиться шляхом включення цього виду оплати у вихідну суму в налаштуваннях цих утримань.

Налаштування нарахування відсотків єдиного соціального внеску на матеріальну допомогу, як на складову фонду оплати праці відбувається відповідно в налаштуваннях: «Облік праці та заробітної плати» – «Параметри» – «Налаштування» – «Фонди».

Далі, для нарахування матеріальної допомоги конкретному працівнику, переходимо «Головне меню» – «Облік персоналу» – «Облік праці та заробітної плати» – «Документ» – «Універсальний документ».

Через «Insert» або «Реєстр» – «Створити» створюємо новий універсальний документ, заповнюємо поля «Номер», «Найменування». (Мал. 3)

Мал. 3

Після створення документу двойним кліком миші заходимо в документ і заповнюємо вихідні дані для нарахування даного виду оплати (табельний номер працівника, дані для розрахунку, підставу).

Поле «Період збору заробітку» заповнюється автоматично відповідно до налаштувань конкретного виду матеріальної допомоги. Якщо в налаштуваннях окремих видів матеріальної допомоги не вказано які види оплат входять в вихідну суму для розрахунку допомоги, то поля «Вихідна сума» і «Відсоток» за необхідності можна вносити вручну або коригувати за потреби. (Мал. 4)

 Мал. 4

Потім виходимо з новоствореного універсального документа та закриваємо його через «Реєстр» – «Закрити документ».

Щоб перевірити правильність нарахування заходимо  в розрахунковий лист працівника і ставши на цей вид оплати через контекстне меню вибираємо «Роз’яснення розрахунку». (Мал. 5)

Мал. 5

Правильність відрахувань на цей вид оплати перевіряємо через «Роз’яснення розрахунку»  відповідних податків, зборів. Нарахування перевіряємо на вкладці «Фонди» розрахункового листа.

В програмі «ISpro» також передбачена можливість при формуванні заяви-розрахунку ФСС включати в неї «Матеріальна допомога на поховання».

Для цього  в налаштуваннях створюємо вид оплати «Матеріальна допомога на поховання» і в нижньому куті ставимо відмітку біля поля «Показувати дані померлого». (Мал. 6)

Мал. 6

В «Універсальних документах»  створюємо документ для нарахування такого виду  допомоги, всередині нього  зазначаємо всі необхідні дані. Потім – закриваємо його. (Мал. 7)

Мал. 7

Для  формування  заяви-розрахунку до ФСС переходимо «Головне меню» – «Облік персоналу» – «Облік праці та заробітної плати» – «Результати розрахунку» – «Звіти». Обираємо форму R377_008.RPF і в графі «Допомога на поховання» вказуємо новостворений вид оплати. (Мал. 8)

Мал. 8

В результаті – маємо заповнену заяву-розрахунок до ФСС, де в Додатку 1.2 прописані всі необхідні дані для надання такої допомоги. (Мал. 9)

Мал. 9

Функціонал програми «ISpro» дозволяє імпортувати таку заяву-розрахунок в «M.E.Doc» для подальшої відправки до ФСС.

Отже, налаштування виду оплати «Матеріальна допомога» засобами програми «ISpro» не є складним. Бухгалтеру лише слід звернути увагу на алгоритм розрахунку та оподаткування того чи іншого з видів матеріальної допомоги відповідно чинного законодавства.

 

Дізнатись більше про «ISpro»

 

Будьте здорові!

Автор: Мороз Ірина, провідний спеціаліст по системі «ISpro».

Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh
Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: