Зберігання Е-підпису. З 5 березня 2022 року все може змінитись

Зберігання Е-підпису. З 5 березня 2022 року все може змінитись

Історія кожного підприємства починається з Е-підпису. Щоб відкрити підприємство online, в застосунку “Дія” необхідно отримати Е-підпис. Для подання звітів потрібен Е-підпис. Навіть, пусті звіти податкова не приймає в паперовому вигляді. 

Для бюджетних підприємств є суворі правила – зберігати Е-підпис на захищеному носії.

Для госпрозрахункових підприємств – юридичних осіб та ФОП, зберігання Е-підпису на захищених носіях до 05.03.22 не обов'язкове. Про це говорить п.1 Постанови Кабміну №193 . Тож, зберігання Е-підпису на флешці або робочому столі комп'ютера – поширене явище. Якщо змін в законодавстві не буде, то після 5 березня 2022 року у підприємств усіх форм власності, а також приватних підприємців звітність буде прийматись виключно за наявності Е-підпису на захищеному носії.

Вже з 16 квітня 2019 року у відповідь на  всі документи, які подаються в Єдине вікно підприємці отримують Квитанцію №1: 

«Особистий ключ електронного підпису розміщено на незахищеному носії інформації, що не відповідає вимогам Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Квитанція не  впливає на прийняття електронної звітності. Це просто попередження: необхідно використовувати Е-підпис на захищеному носії.

ФОПи-платники єдиного податку 1 групи вже прозвітували 2021 рік и до наступного звітного періоду мають час. Але тим, хто подає звіти щокварталу необхідно замислитися про придбання захищеного носія для своїх Е-підписів.


Що таке захищений носій?

Захищені носії – це спеціальні пристрої для зберігання електронних підписів. Скопіювати чи стерти Е-підпис із захищеного носія неможливо. Доступ до ключа захищений паролем.

Які види захищених носіїв є на ринку? Щоб обрати зручний  захищений носій, ознайомтесь з їх видами: 

Токен 

Має вигляд звичайної флешки в металевому або пластиковому корпусі. Працює через USB-роз’єм на комп’ютері. Має обмежену кількість невдалих спроб вводу паролю. Після 7 спроб токен необхідно форматувати та отримувати новий Е-підпис. 
        
Хмарне сховище CloudKey

CloudKey – це новий, сучасний захищений носій. Е-підпис зберігається у "хмарі" з доступом з будь-якого пристрою без додаткових налаштувань. Після 10 спроб невірного введення паролю доступ до Е-підпису блокується на 60 хвилин. CloudKey підтримується програмами: M.E.Doc, СОТА, FlyDoc, ISpro. Підключення до державних сервісів очікується найближчим часом. Докладніше про CloudKey у статті або у відео.
 
Смарт-карта
Смарт-картка –це пластикова картка з чіпом, на яку записано Е-підпис.
Переваги: доступна та зручна у використанні. Займає небагато місця, її можно зберігати у портмоне чи гаманці. Але є недолік: неможливо використовувати без картридера.Тому смарт-карта не користується популярністю у споживачів.

Всі  носії відповідають вимогам законодавства. Вибирайте найзручніший для себе. 
Відповімо на ваші запитання по телефону:

(095) 0364004
(098) 0364004
(073) 0364004

Автор: Людмила Томачинська, комерційний директор по продуктам КЕП АЦСК "Україна" та CloudKey ГК "Інтелектуальний сервіс".

#кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп #M.E.Doc #M.E.Docкупити #медок 

 

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: