Оплата праці для працівників освіти | 2024

Оплата праці для працівників освіти | 2024

Оскільки у 2024 році була прийнята нова єдина тарифна сітка (ЄТС), а серед наших клієнтів значна частина належить до сектору освіти, ми прагнемо надати допомогу у розумінні цього актуального питання.

 

Шляхом використання ISpro-ERP можна спростити розрахунок зарплати для педагогічних працівників шляхом впровадження тарифікації (мал. 1, 2) в закладах освіти. Програма дозволяє ефективно нараховувати оплату з різних джерел фінансування, аналізувати витрати, виплати зарплати за різними видами оплат та до фондів.

Мал. 1

Мал. 2

 

Отже, сектор освіти має свою специфіку, яка включає Єдину тарифну сітку (ЄТС), додаткові доплати та підвищення відповідно до різних постанов, що відрізняє їх від інших бюджетних установ. Також існують відмінності між різними категоріями освітян, залежно від їх підпорядкування.

Орієнтуючись на розміри окладів за ЄТС, ми маємо мінімальний розмір за першим розрядом 3195,00 грн. А мінімальний розмір заробітної плати станом на 01.01.2024 року становить 7100,00 грн. Відповідно до цього працівники освіти мають ряд доплат та надбавок.

Є спеціальні додаткові коефіцієнти на збільшення базових ЄТС-окладів, введених різними постановами Кабміну. Таким чином, ЄТС-оклади застосовуються не напряму з ЄТС, а збільшені на коефіцієнт чи навіть кілька.

Також є відмінності в оплаті праці педпрацівників (загальноосвітні школи, спеціалізовані школи, школи-інтернати, професійно-технічні училища, позашкільні навчальні заклади і т.д.) та науково-педагогічних працівників (заклади вищої освіти). Відмінності полягають, у різних посадах, різних базових окладах, коефіцієнтах на збільшення окладів, різних системах доплат і надбавок. Всі ці індивідуальні потреби передбачені в ERP ISpro.

Розглянемо деякі доплати і надбавки

Окрім оплати за окладом, педагогічні працівники, як правило, мають доплати й надбавки. Звертаємо Вашу увагу, що Постановою № 1391 встановлюються розміри доплат за окремі види педагогічної діяльності працівникам у державних і комунальних закладах та установах освіти і поширюється вона тільки на ці заклади.

Найбільш поширеними доплатами і надбавками наразі є:

  • надбавка за стаж педагогічної (також науково-педагогічної) роботи. Відсоток залежить від вислуги років:
  1. - 10% (3 роки),
  2. - 20% (20 років),
  3. -  30% (30 років);
  • надбавка за престижність праці – 20% (може бути не в усіх);
  • доплата за перевірку письмових робіт. Відсоток залежить від предмету та класу; І стартує від 15%.
  • доплата за класне керівництво складає – 20% (клас 1-4) та 25% (клас 5-12);
  • доплати за завідування та керівництво гуртками, лабораторіями тощо – 10-15%.
  • надбавка за сертифікацію – 20% (впродовж строку дії сертифікату). 

Мал. 3

Всі нарахування проводяться на підставі постанови Кабміну. Зауважте, що усі ці надбавки і доплати нараховуємо на оклад (з урахуванням додаткового підвищення окладів, якщо таке є).

В програмі ERP ISpro враховані потреби Сектору освіти. Наші спеціалісти допоможуть провести необхідні налаштування та проведуть навчання за потребою. Разом з нами Ваш облік буде автоматизовано.


Звертайтеся за телефонами:(095) 036 40 04, (098) 036 40 04, (073) 036 40 04

Автор: Жучинська Наталія, провідний спеціаліст ISpro в ГК “Інтелектуальний сервіс”.

 

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: