Мінімальна заробітна плата | Реалізація контролю в ERP-системі ISpro

Мінімальна заробітна плата | Реалізація контролю в ERP-системі ISpro

Мінімальна заробітна плата - це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці.

Для її внесення, в ERP-системі ISpro є відповідний довідник (на мал.1) та занести на відповідну дату розмір мінімальної заробітної плати (мал.2)

мал.1

мал.2

Мінімальна заробітна плата встановлюється одночасно в місячному та погодинному розмірах. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

Мінімальна заробітна плата з 01 квітня 2024 року становить:

  • у місячному розмірі -8000 гривень;
  • у погодинному розмірі - 48 гривні.

Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати!

Для цього в ERP-системі ISpro створюється відповідний вид оплати, назвемо його “доплата до мінімальної ЗП” та розноситься в картку працівника в розділ постійні нарахування (мал.3)

мал.3

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються:

- доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я;

-за роботу в нічний та надурочний час;

-роз’їзний характер робіт;

-премії до святкових і ювілейних дат. 

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати. 

Виходячи з вище сказаного створений вид оплати “доплата до мінімальної ЗП” самостійно контролює розмір нарахованої заробітної плати (з виключенням з суми перелічених доплат вище) та розраховує різницю між встановленою мінімальною заробітною платою та фактично нарахованою за відпрацьований час та нараховує цю суму в розрахунковому листі працівника (мал.4)

мал.4

У разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці. 

Ця умова також реалізована в ERP-системі ISpro, тож коли працівник відпрацює не повний місяць (наприклад була відпустка за власний рахунок) то вид оплати “доплата до мінімальної ЗП” самостійно розрахується пропорційно до виконаної норми праці (що відображено на мал.5)

мал.5


Якщо вас цікавить програма українського розробника з широкими можливостями і ви в пошуках надійного партнера, звертайтеся за телефонами: (095) 036-40-04, (098) 036-40-04, (073) 036-40-04, або залиште заявку тут

Більше інформації про ISpro: Бюджет тут

Більше інформації про ISpro: Освіта тут

Більше інформації про ISpro: ERP тут

Автор: Назаренко Олександр, провідний спеціаліст ISpro в ГК “Інтелектуальний сервіс”.

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Отримайте безкоштовний доступ до ПРРО на 3 місяці

Читайте також:

  • 12 днів тому...
    Формування об’єднаної звітності в ERP-системі ISpro
    Наразі дуже активно йде подача об’єднаної звітності (оз) за ІІІ квартал 2024 року суб’єктами господарювання. Хочемо нагадати, що за цей звітний період звіт необхідно подати впродовж
  • 4 місяці тому...
    Реєстр зобов'язань: створення та експорт для СДО | ERP-система ISpro
    Завдяки рішенню ERP-системи ISpro: Бюджет можливо вести реєстр та облік бюджетних зобов'язань у модулі "Реєстр зобов’язань" з подальшим імпортом у програмне забезпечення Казначейства
  • 2 місяці тому...
    Облік батьківської плати | ERP-система ISpro
    Модуль «Батьківська плата» в системі ISpro дійсно є потужним інструментом для спрощення та автоматизації бухгалтерського обліку щодо плати за утримання дітей у навчальних закладах. Цей модуль дозволяє організувати всю необхідну інформацію в зручний і структурований спосіб, що полегшує роботу бухгалтера та підвищує ефективність обліку.
  • 2 місяці тому...
    Тарифікація 2024
    Розпочався новий навчальний рік і перед бухгалтерами постало гостре питання формування тарифікаційних списків. Ділимось з вами
  • 4 місяці тому...
    Мінімальна заробітна плата | Реалізація контролю в ERP-системі ISpro
    Мінімальна заробітна плата - це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці.
  • 3 місяці тому...
    Щорічна відпустка та розрахунок матеріальної допомоги: Все, що потрібно знати | ERP-система ISpro
    Розрахунок середнього заробітку для обчислення суми відпустки - задача не з простих, адже бухгалтеру потрібно врахувати заробіток за попередній рік, визначити кількість календарних днів у ньому та проаналізувати низку інших нюансів, які передбачені чинним законодавством.
  • 5 місяців тому...
    Імпорт платежів з клієнт-банку | ERP-система ISpro: Бюджет
    Платіжна операція - це внесення, переказ або зняття коштів між платником і одержувачем, а платіжна інструкція - це розпорядження ініціатора надавачу платіжних послуг щодо виконання платіжної операції. Розповідаємо про автоматизацію роботи з платіжними інструкціями за допомогою ERP-системи ISpro: рішення Бюджет
  • 8 місяців тому...
    Відкриття розрахункових рахунків | Рішення ISpro:Бюджет 2024
    Під час впровадження процесів автоматизації обліку грошових коштів за допомогою ERP-системи ISpro важливим етапом є створення рахунків бюджетної установи. Пропонуємо розглянути чіткий порядок дій на цьому етапі.
  • 7 місяців тому...
    Послуга пакетного обслуговування | ERP-система ISpro
    Пакетне обслуговування передбачає повний комплекс послуг з технічного та методичного супроводу програмного комплексу ISpro
  • 5 місяців тому...
    Відправка розрахункових листів на e-mail | Рішення ISpro:Бюджет
    Розрахунковий лист співробітника призначений для зберігання інформації про нарахування та утримання за архівні періоди та відображення результатів розрахунків за поточний обліковий період. Розрахунковий лист співробітника відкривається і на відповідній закладці особового рахунку співробітника.