Тарифікація як важливий компонент обліку на прикладі відділу освіти Борівської РДА

Тарифікація як важливий компонент обліку на прикладі відділу освіти Борівської РДА

“Цифровізація, “автоматизація", “діджиталізація”, “цифрова трансформація”, “ІТ-технології” - ці поняття були трендом ще десять років тому. Проте, зараз це - реальність та, навіть, необхідність. Хто, як не сфера освіти, може опановувати нові тренди, навчати, стати взірцем нового та прогресивного для інших галузей діяльності в Державі?! Що можливо та що потребує автоматизації діяльності у сфері освіти в першу чергу? Так! Саме бухгалтерський облік, як завжди, є новатором та “піонером”.


Наша компанія з командою спеціалістів долучилася до впровадження автоматизації бухгалтерського обліку у Відділі освіти Борівської РДА. Це не перший для нас досвід праці з закладом даної сфери діяльності і ми маємо вже певні надбання, знання, практику.  Проте, кожен подібний проект - це розвиток та напрацювання, це впевненість та знання для нас та опанування нового, сучасного - для закладу!


Запрошуємо познайомитися з історією цього проекту: розкажемо як то було та яку ланку бухгалтерського обліку  вирішили автоматизувати в першу чергу, які переваги отримали обидві сторони, з якими труднощами зіткнулися та, що, все-таки, особливого в нарахуванні заробітної плати сфери освіти.

 

Читайте також:

Тарифна система оплати праці в ISpro: все про тарифну сітку та тарифну ставку
Оцифровуємо доплату вчителям за роботу в інклюзивних класах
Цифровізація житлово-комунального господарства на прикладі КП «МУЖКГ Чорноморської міської ради»

 


Відділ освіти Борівської районної державної адміністрації це один із самих важливих структурних підрозділів Борівської РДА. До його складу входить більше двадцяти структурних підрозділів, а це -  більш як десять загальноосвітніх навчальних закладів з усього району, дитячі садочки, дитяча юнацька спортивна школа,  будинок дитячої та юнацької творчості, та інші підрозділи. Загалом на підприємстві працює біля півтисячі працівників.

 


Діяльність відділу освіти Борівської районної державної адміністрації та закладів освіти району спрямована на забезпечення функціонування й розвитку дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, підвищення якості надання освітніх послуг відповідно до вимог суспільства, стану соціально-економічного розвитку, запитів громадян та потреб району.

 

Стратегія розвитку освіти району була і залишається спрямованою на реалізацію основних положень Концепції нової української школи, Концепції національно-патріотичного виховання молоді, розвиток творчого потенціалу підростаючого покоління, якісне впровадження Державних стандартів освіти, створення умов для рівного доступу до виховання та навчання, розв’язання проблем кадрового та матеріально-технічного забезпечення, оновлення змісту освіти, створення в закладах освіти належних умов праці та відпочинку учасників освітнього процесу. Облік заробітної плати для такого великого підприємства з такою кількістю працівників являється, мабуть, найважливішою ланкою управління у відділі освіти. 

 

ЯКІ ПОТРЕБИ ВИСУНУВ ЗАМОВНИК ТА ЩО БУЛО ЙОМУ ЗАПРОПОНОВАНО ВИКОНАВЦЕМ?

Для цифровізації всього бухгалтерського обліку і зокрема обліку кадрів та заробітної плати нами, командою ГК «Інтелектуальний сервіс», було розпочато впровадження сучасного вітчизняного програмного комплексу світового стандарту ERP, для автоматизації обліку та управління на підприємствах та в бюджетних установах «ISpro».


Раніше облік зарплати вівся в застарілій програмі, яка не в повній мірі відповідає сьогоднішнім умовам та нормативно-правовим актам. Від замовника було отримано завдання перевести розрахунок зарплати на новий сучасний рівень та, щоб він враховував всі вимоги законодавства. Основною вимогою замовника була тарифікація педагогічних працівників в учбових закладах, бо саме вони складають основу всіх робітників відділу освіти. Тарифікація повинна:

  • вестися в розрізі підрозділів – загальноосвітніх шкіл та джерел фінансування (їх на підприємстві аж п’ять)
  • повинна враховувати усі предмети, які викладаються у школах, категорії педпрацівників та розподіл педагогічного навантаження надбавок за престижність, вислугу років та інших нарахувань, згідно класів (початкові, середні, старші), в яких ведеться викладання.

 

ЯК ВІДБУВАЛОСЯ ВПРОВАДЖЕННЯ?

Провівши обстеження роботи підприємства, команда професіоналів ГК «Інтелектуальний сервіс» на першому етапі провела роботи з впровадження модуля Облік заробітної плати системи «ISpro». Було встановлено мережеву версію системи «ISpro» у складі сервера та декількох робочих станцій для роботи всіх бухгалтерів. З попередньої програми було імпортовано довідник співробітників, налаштована структура підприємства, заведені усі потрібні для розрахунків довідники. У співпраці з працівниками відділу бухгалтерського обліку відділу освіти наші спеціалісти провели налаштування розділу тарифікація навчальних закладів, у повній відповідності до побажань замовника та законодавства. Були створені документи тарифікації по всіх навчальних закладах в розрізі джерел фінансування. 


Також були проведені необхідні налаштування модулю заробітна плата, як-то: 

  • налаштовано розрахунки “середньої” для лікарняних відпусток та інших нарахувань “по середньому”
  • нарахування премій, допомог
  • налаштування розрахунку індексації
  • налаштування виплати авансу та заробітної плати в розрізі банків (використовується 4 різних банка) підрозділів та джерел фінансування
  • налаштування виплати лікарняних за рахунок ФСС
  • експорт списків на перерахування в різні банки
  • налаштовано формування всіх необхідних звітних форм 
  • налаштовано формування і експорт звіту ЄСВ, 1дф, статистичної звітності (навіть в розрізі підрозділів!), заявки в ФСС 

Нами було проведено великий об’єм робіт, що дає добрі результати: буквально за декілька місяців систему «ISpro» було введено в експлуатацію.

 

ОТРИМАНІ ПЕРЕВАГИ ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ ДЛЯ ВІДДІЛУ ОСВІТИ БОРІВСЬКОЇ РДА

Зараз модуль управління заробітною платою системи «ISpro» успішно працює в закладі. Система пережила кілька оновлень, успішно «переїхала» на інший сервер з новою операційною системою. Було кілька змін окладів по тарифним розрядам, та змін у тарифікації. Програма функціонує та успішно виконує завдання, які були закладені при її впровадженні!В результаті плідної співпраці фахівців бухгалтерії відділу освіти Борівської РДА та спеціалістів  ГК «Інтелектуальний сервіс» замовник отримав функціональний сучасний програмний комплекс, який повністю автоматизує розрахунок заробітної плати:

  • система відповідає вимогам законодавства, 
  • своєчасно оновлюється, 
  • швидко адаптується до змін законодавства та вимог часу
  • розрахунки ведуться по декільком джерелам фінансування
  • тарифікація дозволяє швидко вносити корективи при зміні окладів по розрядах, чи зміні навантаження для кожного вчителя
  • «ISpro» формує всі потрібні звіти для бухгалтера та керівника.

Це впровадження дало замовнику змогу оптимізувати роботу цієї ланки підприємства!


ОТРИМАНІ ПЕРЕВАГИ ПРОЕКТУ ДЛЯ НАС

Працюючи над  реалізацією цього складного та, водночас, надзвичайно цікавого для обох сторін кейсу, команда ГК “Інтелектуальний сервіс” зі своєї сторони набула корисний досвід роботи в цифровізації обліку в освітній сфері. Цей успішний кейс стане важливим етапом розвитку співробітництва нашої компанії з закладами освітнього напрямку. Ми вважаємо, що вже можемо запропонувати багато ідей для підприємств цієї галузі.


ЧИ БУДЕ ПРОДОВЖЕННЯ ЦІЄЇ ІСТОРІЇ?

В відділі освіти Борівської РДА введено в експлуатацію, поки що, тільки один модуль з багатьох, які є складовими програмного комплексу «ISpro». Ми маємо велику надію на те, що це -  тільки початок тривалої та плідної співпраці наших підприємств. В процесі адаптації виявлено великий потенціал подальшого вдосконалення як вже впровадженого модулю, так і подальшого розвитку комплексу «ISpro». Ми віримо, що найближчого часу спільним зусиллями запустяться в промислову експлуатацію й інші модулі, такі як: облік основних засобів, логістика, фінансовий облік та інші. В результаті ми зможемо повністю цифровізувати облік та управління в відділі освіти, що виведе це підприємство на сучасний рівень сьогодення!

Далі буде…
 

Замовити ISpro

 

Автори: Дегтярьов Валерій - Спеціаліст по проектам адаптацій та Підгорна Наталія - Спеціаліcт з продажу ISpro.

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: