Передплата через Інтернет. Чи потрібен РРО?

Передплата через Інтернет. Чи потрібен РРО?

У разі доставки поштою або кур'єрською службою товару, придбаного на умовах передоплати із застосуванням платіжних сервісів LiqPay і WayForPay, суб'єкт господарювання зобов'язаний використовувати РРО та вкладати в поштове відправлення розрахунковий документ установленої законодавством форми та змісту на повну суму проведеної операції, що підтверджує факт купівлі-продажу товарів. Про це йдеться у постанові Верховного Суду від 16 квітня 2021 року у справі № 520/7835/19.

Верховний Суд розглянув 16 квітня 2021 року касаційну скаргу фізичної особи-підприємця у справі за позовом ФОПа до податківців про скасування податкової консультації.


Позивач посилався на те, що при прийманні оплати за товар через мережу Інтернет із використанням систем LiqPay чи WayForPay продавець отримує грошові кошти з розрахункового рахунку фінансової установи (тобто відбувається безготівковий розрахунок для продавця), платіжна картка за місцем реалізації товарів не використовується (тобто операція не підпадає під визначення розрахункової операції), а тому в продавця немає обов'язку використовувати РРО.


Контролюючий орган уважав, якщо споживач, використовуючи мережу Інтернет, замовив товар і розрахунок за нього було здійснено із застосуванням платіжних карт LiqPay, WayForPay та інших за умови доставки таких товарів поштою або кур'єрською службою, суб 'єкт господарювання зобов'язаний видати розрахунковий документ установленої форми (чек з РРО) і відповідним чином оформлений гарантійний талон (у разі необхідності).


Суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що надані послуги через систему LiqPay і WayForPay є фактично послугами з технологічного та інформаційного обслуговування розрахунків за допомогою платіжних карток, а тому здійснення оплати за допомогою відповідних систем не змінює суті господарської операції, а отже, регулювання правовідносин, що виникають при цьому між сторонами.

Верховний Суд підтвердив цю позицію. На його думку, у разі доставки поштою або кур'єрською службою товару, придбаного на умовах передоплати із застосуванням платіжних сервісів LiqPay і WayForPay, суб 'єкт господарювання зобов'язаний використовувати РРО та вкладати в поштове відправлення розрахунковий документ установленої законодавством форми та змісту на повну суму проведеної операції, що підтверджує факт купівлі-продажу товарів.

Момент виконання продавцем обов'язку передати покупцеві товар у разі укладання електронного договору з умовами доставки товару покупцеві через перевізника або організацію зв'язку збігається з моментом здачі товару такому перевізникові чи організації зв'язку. Визначення місця проведення розрахунків у розумінні Закону про РРО визначається і як місце, де безпосередньо здійснюється розрахунок, так і як місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів із застосуванням платіжних карток.

У такому разі місцем проведення розрахунків виступає або місце отримання продавцем коштів за товар, або місце передачі продавцем товару перевізникові чи організації зв'язку.

У передбачених законодавством випадках продавець зобов'язаний вкласти в поштове відправлення гарантійний талон, технічний паспорт або інший документ, що його замінює, який має містити обов'язкові реквізити.

 

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограмумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп

 


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: