Договір з ФОПом-єдинником щодо КВЕДу, що не вказаний в Держреєстрі

Договір з ФОПом-єдинником щодо КВЕДу, що не вказаний в Держреєстрі

Стаття 42 Господарського кодексу України визначає підприємництво, як самостійну, ініціативну господарську діяльність, яку здійснюють суб’єкти господарювання для отримання прибутку та досягнення економічних і соціальних результатів. Про це нагадало Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

Відповідно до ст. 42 Конституції кожна особа має право здійснювати підприємницьку діяльність, яка не забороняється законом.
 

Cпрощена система оподаткування

А п. 291.3 ПКУ передбачає, що ФОПи можуть перейти на спрощену систему оподаткування та зареєструватись платником єдиного податку. Але за умови, що така особа відповідає вимогам глави 1 розд. XIV ПКУ.

Спрощена система являє собою таких механізм сплати податків та зборів, що дозволяє сплачувати єдиний податок та вести спрощений облік (п. 291.2 ПКУ), замість сплати окремих податків, що вимагає податкове законодавство (п. 297.1 ПКУ).

А п. 292.9 ПКУ визначає, що доходи ФОПа-єдинника, які він отримує в результаті провадження господарської діяльності (вони мають бути оподатковані відповідно до глави 1 розд. XIV ПКУ), не включають до загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи.

Особи-єдинники не мають нараховувати, сплачувати податки та подавати звітність з ПДФО щодо доходів, що були отримані з господарської діяльності платника єдиного податку (ЄП) I-IV групи. Такі доходи мають бути оподатковані відповідно до глави 1 розд. XIV ПКУ.
 

Дохід з діяльності за невказаним КВЕД

Якщо така особа буде здійснювати діяльність щодо виду діяльності, що не був зазначений у реєстрі платників ЄП, вона має перейти на сплату інших податків та зборів. Здійснити це потрібно з 1 дня місяця, що слідує за місяцем коли здійснювалась діяльність за таким видом діяльності (пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ).

То якщо ФОП отримує дохід від діяльності за КВЕДами, що не були зазначені у Держреєстрі, його оподатковують за загальними правилами, що передбачені Податковим кодексом (п. 177.6 ПКУ).
 

Співпраця з такими суб'єктами

Суб'єкти господарювання (самозайняті особи), що нараховують такий дохід, не мають утримувати податок на доходи у джерела виплати, якщо ФОП надає копію документу, що підтверджує держреєстрацію як особу-підприємця (п. 177.8 ПКУ).

Порядок отримання інформації з ЄДР регулює ст. 11 Закону України №755-IV «Про державну реєстрацію» зі змінами та доповненнями.

Така інформація відкрита і загальнодоступна, крім реєстраційних номерів облікових карток осіб, а також паспортних даних. Відомості надаються у вигляді виписки, витягу (пп. 1 та 2 ст. 11 Закону №755).

 

Зверніть увагу! Суму доходу, що була нарахована на користь таких ФОП, потрібно відображати у додатку 4ДФ до Податкового розрахунку за ознакою доходу «157».

Таку вимогу не застосовують, якщо нарахування доходу за виконання певної роботи (послуг) відбувається за цивільно-правовим договором та коли такі відносини фактично можна розглядати як трудові, а сторони договору можна прирівняти до працівника чи роботодавця (пп. 14.1.195 та 14.1.222 ПКУ).

 

За матеріалами: Порталу Південного міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: