Оподаткування лікарняних для підприємців-єдинників

Оподаткування лікарняних для підприємців-єдинників

Податківці в Індивідуальній податковій консультації № 3388/ІПК/99-00-04-03-03-06 надали роз’яснення стосовно оподаткування допомоги від ФСС щодо тимчасової непрацездатності.

ДПС визначає таку допомогу як об'єкт оподаткування, а тому ФСС з нього утримує ПДФО та військовий збір.

Податківці також нагадали, що платник податку зобов’язаний подавати податкову декларації про майновий стан і доходи (п. 179.2 ПКУ). Декларацію не потрібно подавати, якщо такий платник отримував нарахування лише від податкових агентів, незалежно від виду та розміру виплат. 

Усі застраховані особи мають право на матеріальне забезпечення через тимчасову втрату працездатності (ч.1 ст.19 Закону № 1105). Таким правом можна скористатись в момент настанням страхового випадку під час роботи, підприємницької діяльності тощо.

До доходів ФОПа-єдинника не включають суми коштів цільового призначення, що надійшли від фондів соцстраху (пп.4 п.292.11 ПКУ). 

А це означає, що нарахування у вигляді матеріального забезпечення, зокрема і допомоги від ФСС через тимчасову непрацездатність, не включаються до доходів ФОПів-єдинників, але вони оподатковуються за загальними правилами для фізосіб-платників податків. 

Згідно з пп.165.1.1 Податкового кодексу загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника не включають: винагороди, страхові виплати, отримані з бюджетів та фондів державного страхування та у формі матеріальної допомоги інвалідам з Фонду соцзахисту інвалідів відповідно до закону. Це не стосується виплат щодо втрати тимчасової втрати працездатності.

Ці ж доходи також мають оподатковуватись військовим збором (пп.1.2 п.16-1 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу).

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та винятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc!
Група компаній Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

За матеріалами: БУХГАЛТЕР.UA

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: