Почала діяти оновлена декларація з прибутку

Почала діяти оновлена декларація з прибутку

Міністерство фінансів видало наказ №317, який передбачає внесення змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток. 

Документ запропонували, щоб привести у відповідність форми до чинних норм Податкового кодексу. Маються на увазі зміни, що внесли закони №466, №786, №962, №1072 і №1117.
 

Зміна форми

Форму декларації доповнили новим рядком 7.1, де будуть відображатись дані у випадках, коли нерезидент на території країни здійснює діяльність через постійне представництво, згідно з нормами законів № 466, №786, №1117.

Діяльність нерезидента на території країни здійснюється через код за ЄДРПОУ такого постійного представництва. 

Якщо ж діяльність здійснюється через неакредитований відокремлений підрозділ, то потрібно вказати ідентифікатор такого об'єкта оподаткування відповідно до повідомлення про такий об'єкт оподаткування, що поданий до ДПС згідно з вимогами п. 63.3 Податкового кодексу.
 

Зміна додатків

Додаток ПН

Відбудуться зміни щодо відображення даних про нерезидента, який є не фактичним власником доходу із джерелом походження з України у разі застосування положення міжнародного договору України з країною (ст. 103 ПКУ), резидентом якої є такий власник.  Доповнили новою позицією «Відмітку про відсутність статусу юридичної особи».
 

Додаток РІ

Буде виключено різницю, на яку збільшується дохід до оподаткування, – у розмірі суми витрат, які покладено на платника податків щодо операцій з нерезидентами. За умови, що такі операції не мають ділової мети (редакція підпункту 140.5.15 ПКУ діяла до 01.01.2021).

Також додаток доповнять новою різницею зі збільшення фінансового результату до оподаткування податкового періоду у розмірі суми витрат, що пов’язані з виконанням умов договору про надання бюджетного гранта, понесених у звітному періоді завдяки таким грантам та включених до складу витрат звітного періоду згідно з національними положеннями бухгалтерського обліку чи міжнародних стандартів фінзвітності (пп. 140.5.16 ПКУ);

Відбудеться доповнення новими різницями щодо зменшення фінрезультату до оподаткування звітного періоду:

  • на суму бюджетних грантів, які отримав платник податку та включив їх до доходів звітного періоду (пп. 140.4.8 ПКУ);
  • на суму одноразової компенсації, що отримав платник відповідно до Закону «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів» та включив її до доходів звітного періоду (п. 54 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ);
  • на суму штрафних санкцій та пені, що були списані відповідно до п. 23, а також податкового боргу, що був списаний відповідно до п. 24 підрозділу 10 розділу XX Кодексу. (п. 54 підрозділу 4 розділу ХХ Кодексу);
     

Додаток АМ 

Додали новий рядок КП «Капіталізовані проценти, включені до собівартості необоротних активів (пп. 138.3.2 п. 138.3 ст. 138 розділу III Податкового кодексу України)» після рядка за кодом А17.
 

Коли подавати оновлену декларацію?

Документ вступить в силу з дня його офіційного опублікування. Вчора, 17 серпня, наказ опублікувати в «Офіційному віснику» №63. Тобто нова форма декларації вже набрала чинності.

Згідно з 46.6 ПКУ нові форми податкової звітності потрібно використовувати для звітування за період, що слідує за періодом їх опублікування. А отже, вперше подавати нову форму потрібно за ІV квартал 2021 року. 

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та винятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc!
Група компаній Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

За матеріалами: Дебет-Кредит

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: