Заява-розрахунок по е-лікарняним. Особливості заповнення

Заява-розрахунок по е-лікарняним. Особливості заповнення

Фонд соціального страхування вже прийняв до оплати близько 20 тисяч електронних листків непрацездатності, і вже перші з них встигли профінансувати. 

По е-лікарняним роботодавці також мають подавати заяви-розрахунки, як і у випадку з паперовими. Від дати отримання такої заяви залежить день, коли буде профінансовано матеріальне забезпечення.
 

Особливості оформлення заяви-розрахунку

Форма документа залишилась незмінною. Заява для отримання допомоги за е-лікарняними відповідає заяві, що відправляють за паперовими лікарняними. 

Порядок фінансування страхувальників визначає форму заяви-розрахунку, що затверджений постановою правління Фонду соціального страхування від 19.07.2018 №12.

Але е-лікарняні не мають серію та мають різні причини непрацездатності, тому заповнення заяви-розрахунку по таким лікарняним має свої особливості. Тому листки непрацездатності за паперовими та електронними лікарняними потрібно подавати у двох різних заявах-розрахунках.

Попри те, що заяви-розрахунки для паперових та електронних лікарняних однакові, більша частина програм для електронного документообігу пропонують окремі бланки заяв для подачі до ФСС.
 

Формуємо заяву-розрахунок за е-лікарняним

  1. Заповнювати перші шість колонок потрібно як і раніше. Проте поле «Серія» треба залишити порожнім.
  2. У полі «Номер» зазначаємо номер електронного лікарняного (десятизначний номер та цифри після знаку дефіс.
  3. Далі потрібно вказуємо, є е-лікарняний первинним чи продовженням. Унікальний номер випадку непрацездатності в електронному лікарняному буде збігатись для всіх лікарняних, що були сформовані щодо одного страхового випадку. Про це ми писали тут.
  4. У десятому стовпці зазначаємо оновлений код причини непрацездатності. Зверніть увагу, він відрізняється для паперових та електронних лікарняних. 

 

Причини для е-лікарняних:

«1 - Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві»

«2 - Вагітність і пологи»

«3 - Необхідність догляду за хворою дитиною»

«4 - Необхідність догляду за хворим членом сім’ї»

«5 - Необхідність догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такою дитиною»

«6 - Карантин, встановлений відповідно до законодавства»

«7 - Протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства»

«8 - Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу»

«9 - Тимчасове переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу» (може бути із позначкою про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта)

«10 - Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СoV-2»
 

Якщо ж тимчасова непрацездатність пов’язаний з професійною діяльністю особи (медичний висновок має відповідну відмітку), причина непрацездатності № 1 може бути змінена Фондом на такі причини:

«11 - Тимчасова непрацездатність внаслідок професійного захворювання»

«12 - Тимчасова непрацездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві»;
 

Порядок подання заяв-розрахунків за паперовими та за електронними лікарняними фактично не відрізняються. А подати їх можна подати онлайн через програмне забезпечення M.E.Doc чи на паперових носіях. 

Варто згадати, що подати таку заяву через кабінет страхувальника на порталі ПФУ не можна. Зараз не має такої функціональної реалізації.

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та винятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc!
Група компаній Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

За матеріалами: Дебет-Кредит

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок 
#сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: