Чергове оновлення роботи з е-лікарняними. Новий наказ МОЗ

Чергове оновлення роботи з е-лікарняними. Новий наказ МОЗ

З 1 жовтня 2021 року стартував повноцінний перехід на е-лікарняні. 

Але Міністерство охорони здоров’я вирішили доопрацювати нормативну базу для роботи з е-лікарняними та електронними медичними висновками щодо тимчасової непрацездатності.

Так, у МОЗ затвердили наказ № 2086, який вимагає забезпечити повноцінне функціонування електронної системи охорони здоров'я стосовно контролю та моніторингу у разі зміни медичних висновків. 

Документ діє з моменту його опублікування, з 1 жовтня 2021 року.

 

До основних нововведень, що вже діють на підставі Наказу № 2086, можна віднести:
 

1. У разі формуванні листка непрацездатності враховуються дані щодо основного місця роботи особи,  що визначається на основі поданого повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Такий листок непрацездатності відправляється роботодавцям, де працює особа, через портал електронних послуг Пенсійного фонду. 

Мова йде про трудову діяльність як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.
 

2. Листок непрацездатності може мати ряд статусів, а саме:

  •  закритий;
  •  готовий до сплати (виданий);
  •  помилково сформований;
  •  недійсний;
  •  оплачений.


3. Листки непрацездатності вважають виданими через сім днів з моменту його закриття.
 

4. Один страховий випадок може складатись з даних декількох медичних висновків. У такому випадку листки непрацездатності формують в порядку створення медичних висновків.
 

Унікальний номер листка непрацездатності складається з:

  •  номеру випадку непрацездатності;
  •  порядкового номера листка непрацездатності;
  •  номер версії (для формування нового листка та при створенні листка-продовження позначають цифрою «1»). Номер збільшується («2», «3» тощо), у разі внесення кожної наступної зміни до листка непрацездатності згідно з медичним висновком.
     

5. Паперові лікарняні ще можна видавати до 1 лютого 2022 року, є ряд виключень, зокрема:

  •  для продовження чи закриття листків непрацездатності, що були видані до 1 жовтня 2021 року;
  •  у випадках, коли сплив строк, коли лікар може вносити зміни до медичного висновку;
  •  у разі виникнення технічних збоїв (помилок) під час обміну інформацією між Реєстром е-лікарняних та Реєстром е-медичних висновків.

У бланках листків непрацездатності, що видадуть пацієнтам у таких випадках для продовження е-лікарняного, буде вказано номер листка непрацездатності, який продовжують.
 

6. Якщо буде виявлено невірну інформацію чи неточності у медичному висновку, то до нього можна буде внести зміни не пізніше ніж на сьомий день з моменту його формування.
 

7. Тепер період тимчасової непрацездатності в е-лікарняному можуть скоротити внаслідок отримання відомостей з електронної системи охорони здоров'я. Це можуть бути:

     1) медичний висновок в межах випадку тимчасової непрацездатності;

     2) медичний висновок про початок нового випадку тимчасової непрацездатності в межах однієї категорії медичних висновків;

     3) медичний висновок за іншою категорією, відповідно до Правил скорочення періодів тимчасової непрацездатності у листках непрацездатності.

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та винятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc!
Група компаній Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

За матеріалами: БУХГАЛТЕР.UA

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: