Про складності реєстації ПН в останній день

Про складності реєстації ПН в останній день

В останні дні на функціонування електронного кабінету не скаржився, мабуть, тільки ледачий або ж той, хто не знає, що таке ПДВ. Левова частка претензій торкнулася втрати/неотримання квитанцій по відправленим на реєстрацію ПН/РК, пропажею показників, зависанням кабінету, що в підсумку вилилося в масову нереєстрацію ПН/РК.


Читати також:

Інформаційний лист № 11. Карантинні нововведення для бізнесу

Невдовзі банківський рахунок можна буде відкрити онлайн

Уряд розробив програму підтримки бізнесу

З 1 липня - мінімальна зарплата 5238 грн: нова законодавча ініціатива

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram або ж:


Виходячи з досвіду попередніх років, уже зараз можна спроектувати подальшу ситуацію, а головне - її негативні наслідки! Але, оскільки часу залишається зовсім небагато, краще витратимо його з більшою користю ...

 

Що ж робити платникам в даній ситуації?

Постачальники. Закон № 591 від 13.05.2020г. продовжив дію заборони на штрафи за порушення податкового законодавства (крім санкцій за порушення нарахування, декларування і сплати ПДВ). Все б нічого, але ось в кулуарах податкових органів вже почали «заїкатися» про те, що несвоєчасна реєстрація ПН є не що інше, як фактичне порушення порядку сплати ПДВ, а це означає рятівний мораторій тут не працює! Ми в корені не згодні з вказаним трактуванням, але вважаємо за необхідне проінформувати платників про потенційні ризики. У будь-якому випадку, ми будемо стежити за розвитком подій та інформувати вас про офіційну позицію податківців.

Покупці. Правила ПКУ щодо останніх менш лояльні: право на включення до складу кредиту по НН/РК, зареєстрованих з порушенням термінів, виникає тільки в періоді реєстрації. Про це чітко говорить абз.5 п. 198.6 ПКУ.

Отже, технічні проблеми з реєстрацією ПН можуть вдарити, в першу чергу, по самим покупцям і по покупцях покупців ... Ну, а про імідж і ділову репутацію постачальників в цій ситуації говорити зайвий раз не доводиться!

 

Рекомендації:
1) Оперативно продублювати «завислі» ПН, щодо яких не отримано квитанції (операційний день до 20-00).
2) Документувати кожен свій крок з метою спрощення подальшого захисту порушених прав та інтересів (скріншоти екранів, збереження квитанцій, доповідні на ім'я директора і т.п.).
3) Щоб уникнути перевантаження сервера не реєструвати «свіжі» ПН (за другу половину періоду) в граничні терміни реєстрації першої половини.
4) Оперативно інформувати нас про ситуацію з метою подальшого транслювання проблеми в ДПС і надання вам консультацій з приводу подальших дій.

 

UPD: на момент написання цього поста працездатність кабінету вже відновлена. Але все може змінитися, так що тримаємо пальці і чекаємо реєстрацію. І даємо зворотний зв'язок. Всім успішної реєстрації!

 

 

Джерело: Бухгалтер 911

Редактор: Михайло Яремчук — контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

Читайте також: