У фахівця та робітника не може бути однакова заробітна плата – Верховний Суд

У фахівця та робітника не може бути однакова заробітна плата – Верховний Суд

Верховний Суд задовольнив скаргу Держпраці (постанова від 04.06.2021 р. у справі № 816/1889/16). У справі йшла мова про встановлення зарплати бухгалтера та маляра на підставі міжкваліфікаційних співвідношень. 


Позов підприємця

Підприємство, на якому проводили перевірку, подало позов щодо діяльності інспектора Держпраці.

Суб’єкт господарювання переконує, що держінспектор не перевірив належним чином документацію про прийняття на роботу, дані про кваліфікацію та освіту працівників.

Лише зазначив, що оклад бухгалтера та маляра визначені відповідно до законодавства, на підставі мінімальної зарплати. Так, заробітна плата бухгалтера та маляра за червень-серпень 2016 року виплачувалась відповідно до встановлених посадових окладів. Тобто без урахування міжкваліфікаційних співвідношень розмірів тарифних ставок.
 

Позиція Держпраці

Але Держпраці наполягає на тому, що оклад слід формувати на підставі міжкваліфікаційних співвідношень розмірів тарифних ставок та тарифної ставки робітника першого розряду, що встановлюють вище за розмір мінімальної зарплати.

А отже заробітну плату на рівні мінімальної заробітної плати допускають лише для простої некваліфікованої праці. 

Такі професії визначені розділом 9 Класифікатора професій «Найпростіші професії».

 

Тому не варто брати до уваги позицію підприємця, який стверджує, що бухгалтер має педагогічну освіту (кваліфікації не має), а у маляра не має ні кваліфікації, ні категорії, ні відповідної освіти.

Професії «бухгалтер» та «маляр» передбачають наявність знань, навичок та вмінь в таких сферах.
 

Рішення Верховного Суду

Для встановлення посадових окладів бухгалтеру та маляру потрібно дотримуватись міжкваліфікаційних співвідношень. Розмір оплати праці на таких посадах має бути вище ніж мінімальний.

Верховний Суд погодився з позицією Держпраці.

Оскільки посаду бухгалтера за класифікацією професій (ДК 003-2010) відносять до розділу 3 – фахівці. А посаду маляра відносять до розділу 7 – кваліфіковані робітники з інструментом.

 

Отже, встановлювати розмір зарплати бухгалтеру та маляру потрібно з огляду на міжкваліфікаційні співвідношення.

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та винятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc!
Група компаній Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

За матеріалами: БУХГАЛТЕР.UA

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: