Трудові книжки: рекомендації роботодавцям

Трудові книжки: рекомендації роботодавцям

З 10 червня в Україні змінили правила обліку трудової діяльності працівника. Такі зміни набули чинності завдяки Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі».

Документ націлений на зміну статті 48 КЗпП, що передбачає ведення обліку трудової діяльності працівників в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Але це не означає, що ведення паперових трудових книжок буде скасовано.
 

Ведення паперових трудових книжок

Роботодавець має оформлювати трудову книжку на вимогу працівника, якого вперше прийняли на роботу. Це потрібно зробити протягом 5 днів з дня прийняття на роботу особи.

Також на вимогу працівника власник (уповноважений орган) має вносити записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення до трудової книжки. Але сама книжка буде зберігатись вже в працівника.

Порядок ведення трудових книжок визначає КМУ.
 

Працевлаштування

Тепер, з моменту набуття чинності зазначеного Закону, для укладення трудового договору особа має подати паспорт (документ для посвідчення особи), за наявності трудову книжку чи відомості з реєстру застрахованих осіб.

А у ряді випадків потрібно надати документи про освіту (кваліфікацію), про стан здоров’я, військовий квиток тощо.

Зберігати трудові книжки мають самі працівники, а роботодавець має вносити записи до них на вимогу працівника.
 

Видача трудових книжок

Наразі підстав для видачі працівникам трудові книжки, що зберігаються у роботодавця, немає. Але водночас, відсутні підстави для відмови у видачі працівнику трудової книжки на його вимогу. В такому випадку краще сформувати заяву.

Видавати трудові книжки працівникам варто після повної передачі до реєстру застрахованих осіб інформації щодо трудової діяльності працівників.
 

Звільнення працівника

Порядок дій роботодавця у разі звільнення працівника також змінюється. 

Зараз роботодавець у день його звільнення має видати працівнику копію наказу про звільнення та розрахуватись з ним у визначені статтею 116 КЗпП строки.

До того ж на вимогу працівника роботодавець має внести усі необхідні записи до трудової книжки, яка зберігається у працівника.

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та винятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc!
Група компаній Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

За матеріалами: Головне управління Держпраці у Київській області

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп

 


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: