Чи буде вважатися дійсним округлення в ПН, якщо воно відрегульовано за рахунок ціни?

Чи буде вважатися дійсним округлення в ПН, якщо воно відрегульовано за рахунок ціни?

Автор: Казанова Марина, податковий експерт, CAP

Питання округлень у податкових накладних (ПН), як і раніше, хвилюють платників ПДВ. Адже на кону стоїть у тому числі податковий кредит (ПК) покупця. Тому сьогодні обговоримо таке запитання: якщо округлення в ПН відрегульовано за рахунок ціни (у гр. 7 ПН зазначено більше двох знаків після коми), чи буде вона вважатися дійсною?

Проблеми з округленнями в ПН переважно пов’язані з тим, що ПДВ розраховують «зворотним рахунком» від установленої загальної договірної суми (у якій «сидить» сума ПДВ). У результаті ціна за одиницю товару без урахування ПДВ може мати нескінченну кількість знаків після коми. І як результат, коли бухгалтер складає ПН — неможливо «вийти» на потрібну базу ПДВ («обсяг постачання») і суму ПДВ. А підкоригувати зараз базу ПДВ у ПН «вручну» достатньо проблематично — адже встановлено контроль над розрахунком значення гр. 10 ПН*.

* Про те, що це за контроль, ми розповідали в статті «Як округлювати показники ПН?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 51).

Щоб вийти на правильну базу оподаткування ПДВ (гр. 10 ПН), доводиться додавати більшу кількість знаків після коми або в «кількісній» гр. 6, або в «ціновій» гр. 7. При цьому фіскали «підганяти» гр. 10 ПН завжди радять за рахунок кількісної гр. 6, пояснюючи це тим, що ціна як вартісний показник повинна містити не більше двох знаків після коми.

Але варіант з «кількісною» гр. 6 далеко не завжди допомагає. Адже якщо в нас перша подія — постачання, то як ми можемо зазначити іншу кількість поставленого товару, ніж у первинному документі? І навіть у разі отримання часткової передоплати за товар регулювання гр. 6 теж не завжди приводить до потрібного результату . Тому іноді платникові ПДВ нічого не залишається, як зазначати саме ціну (гр. 7 ПН) з більшою кількістю знаків після коми.

Причому, як зазначають фіскали в категорії 101.16 ЗІР, на сьогодні ДФС реалізовано можливість реєстрації в ЄРПН ПН, у графах 7 яких зазначено ціну постачання більше ніж з двома знаками після коми.

Чи буде ПН, у гр. 7 якої зазначено більше ніж два знаки після коми, підставою для відображення ПК покупцем? Відразу відповімо — буде. І це повністю підтверджують фіскали . Так, у свіжій консультації (ІПК ДФС від 13.02.2019 р. № 525/6/99-99-15-03-02-15/ІПК) вони вказують, що зазначення в ціні більше двох знаків після коми не є порушенням порядку заповнення ПН.

Це, до речі, підтверджується й іншими роз’ясненнями фіскалів — листи ДФСУ від 04.12.18 р. № 5092/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 25.10.18 р. № 4554/6/99-99-15-03-02-15/ІПК і низці інших).

Утім, тут річ не лише в «лояльності» податківців, а й у нормах ПКУ — у п. 201.10 ПКУ, яка встановлює «залізне» право на податковий кредит за зареєстрованою ПН.

Єдине, звернемо увагу на такий момент. Ціна за одиницю товару без урахування ПДВ у цьому випадку в первинці буде зазначена з двома знаками після коми, а в ПН — більше ніж з двома знаками після коми. Якщо цифри до двох знаків після коми збігаються, то в «розбіжностях» між первинкою та ПН немає нічого страшного — адже загальна сума постачання, і сума ПДВ, і кількість буде правильною.

Джерело: buhgalter911.com

__________________________________________________________________________


Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Читайте також: