Верховний суд вкотре підтвердив, що рахунок — не первинний документ

Верховний суд вкотре підтвердив, що рахунок — не первинний документ

За своєю правовою природою рахунок на оплату товару не є первинним документом, а є документом, який містить тільки платіжні реквізити, на які потрібно перераховувати грошові кошти в якості оплати за надані послуги, тобто, носить інформаційний характер. На це звернув увагу Верховний Суд (Касаційний господарський суд) в постанові від 29.04.2020 р. у справі № 915/641/19.


Читати також:

Невдовзі банківський рахунок можна буде відкрити онлайн

Уряд розробив програму підтримки бізнесу

Вдосконалено деякі питання функціонування Електронного кабінету

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram або ж:

 


У розглянутій судом справі у договорі між конрагентами передбачалося, що на підставі рахунку на оплату покупець здійснює оплату 100% загальної вартості товару, зазначеної в додатках до договору, протягом десяти банківських днів з дня отримання товару.

І хоча в договорі й зазначено, що оплата здійснюється «на підставі рахунку», однак за змістом статті 692 ЦКУ та пункту 3.1 договору така умова договору не змінює строк виконання грошового зобов'язання, який обраховується «з дня отримання товару», а не рахунку.

Тому ненадання рахунку не є відкладальною умовою у розумінні приписів ст. 212 ЦКУ та не є простроченням кредитора у розумінні ст. 613 ЦКУ, а значить не звільняє від обов'язку оплатити товар.

 

Джерело: Бухгалтер 911

Редактор: Михайло Яремчук, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс

 


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

Читайте також: