Автоперевидача сертіфікатів на захищений носій у ПЗ М.Е.Doc

Автоперевидача сертіфікатів на захищений носій у ПЗ М.Е.Doc

Нещодавно користувачі програми М.Е.Doc у відповідь на всі документи, які направлені на Єдине вікно почали приймати Квитанцію №1 з попередженням такого змісту:

«Додатково повідомляємо: Особистий ключ електронного підпису розміщено на незахищеному носії інформації, що не відповідає вимогам Закону України «Про електронні довірчі послуги» – особистий ключ кваліфікованого електронного підпису повинен зберігатись у захищеному носії інформації (у кваліфікованому засобі електронного підпису).» (Мал.1).

Мал.1

Отже, на підставі вимог  ст. 18 Закону України "Про електронні довірчі послуги" орган ДФС з 16.04.2019 розміщує в квитанціях про отримання документів попередження, якщо в сертифікаті немає ознаки зберігання ключа в засобі кваліфікованого електронного підпису.

ВАЖЛИВО! Це попередження ніяким чином не впливає на прийняття та обробку електронної звітності. Мета цього попередження – заздалегідь повідомити платників податків про необхідність в подальшому використовувати захищені носії особистих ключів.
Також звертаємо увагу, що відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги" електронний цифровий підпис та посилений сертифікат відкритого ключа, що його підтверджує, видані відповідно до вимог Закону України "Про електронний цифровий підпис" до 07.11.2018, використовуються користувачами відповідно як кваліфікований електронний підпис та кваліфікований сертифікат електронного підпису до закінчення строку дії посиленого сертифіката відкритого ключа, але не пізніше двох років з дня набрання чинності цим законом.
Отже, якщо строк чинності Ваших раніше отриманих сертифікатів не перевищує 07.11.2020 року, Ви можете використовувати їх до завершення строку чинності незалежно від того, на якому носії знаходяться відповідні їм особисті ключі

В даній статті розглянемо, які є варіанти та як можна перегенерувати особистий ключ електронного підпису на захищений носій (далі – токен) у програмі М.Е.Doc у зв’язку з вимогами Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Отже, перегенерувати особистий ключ (далі – КЕП) на токен можна :

1 спосіб. Якщо у вас немає діючих КЕП, то потрібно звернутися до найближчого представництва ТОВ АЦСК «Україна» з необхідним пакетом документів для оформлення електронного підпису та наявністю токенів, де адміністратор реєстрації проведе процедуру генерації КЕП, та допоможе вам одразу записати їх на токен.

2 спосіб. Якщо у вас є діючі КЕП, то в такому випадку ви можете скористатися функцією «автоперевидачі» у програмі  М.Е.Doc  та самостійно зберегти ключ на токен або звернутися за допомогою на гарячу лінію ГК «Інтелектуальний сервіс».  В такому випадку автоперевидача буде здійснюватися безкоштовно до закінчення терміну дії існуючих КЕП.

3 спосіб. Якщо у вас закінчується дія КЕП, то ви можете автоматично продовжити КЕП та записати їх на токен, скориставшись функцією «автопродовження» у програмі  М.Е.Doc, де також самостійно збережете ключ на токен або можете звернутися за допомогою на гарячу лінію ГК «Інтелектуальний сервіс»

Розглянемо більш детально 2-й спосіб, коли є діючі КЕП, та скористаємося функцією «автоперевидача».

Вам необхідно відкрити підприємство у програмі М.Е.Doc , увійдіть у розділ Адміністрування – Сертифікати – Заявка на сертифікати та у меню Файл оберіть Сформувати заявки.

З’явиться вікно Формування заявок на сертифікати. Вибираєте Замінити  чинні (Мал.2): 

Мал.2

Після цього з’являється вікно Формування заявок на кваліфіковані сертифікати ЕП (ЕЦП) (мал.3). У цьому вікні потрібно заповнити дані (контактну особу, телефон, парольний діалог), перевірити актуальність електронної пошти та натиснути кнопку «Далі».

Мал.3

Наступним вікном, яке відкриється, буде підписання Картки приєднання до Договору про надання послуг (Мал.4 та Мал.5)

Мал.4

Мал.5

Після підписання картки приєднання у вікні, що відкрилося (мал.6), оберіть Зберігати секретний ключ на захищений носій, оберіть захищений носій, який має бути під’єднаний до вашого ПК, та у полі Пароль носія введіть пароль до вашого захищеного носія.

Зверніть увагу! За замовчуванням пароль для захищених носіїв від виробника «АВТОР» стандартний – 12345678. При генерації секретного ключа на новий носій необхідно вводити саме його. Стандартний пароль потрібно  змінити або після генерації секретних ключів, або до генерації.

Мал.6

Програма повідомить про успішне збереження секретного ключа на захищений носій (мал.7):

Мал.7

Далі необхідно підписати заявку діючим сертифікатом КЕП (мал.8):

Мал.8

Операції, що описані вище, будуть автоматично повторені для всіх обраних сертифікатів.

Далі відкриється вікно із вибором адреси, на яку будуть відправлені заявки (мал.9):

Мал.9

Потім програма повідомить про успішне відправлення заявок. Обов’язково дочекайтеся квитанції №1 та квитанції №2 із результатом обробки ваших заявок.

Завантажте нові сертифікати у програму та обов’язково відправте повідомлення про реєстрацію електронно-цифрового підпису до контролюючого органу (код бланка J/F 1391103).

Чому обирають «M.E.Doc»?

Ця процедура не є складною,  та не займає великої кількості  часу. У разі виникнення питань Ви можете звернутись до нас на лінію консультації.

Ми цінуємо Ваш час!

Автори: Томачинська Л., Женгал А.

__________________________________________________________________________

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: