Ліквідаційна вартість основних засобів: визначення і відображення в програмі IS-pro

Ліквідаційна вартість основних засобів: визначення і відображення в програмі IS-pro

УВАГА!!! Перед будь-якими діями щодо внесення змін у програмі створіть, будь-ласка, резервну копію.
 

Порядок визначення і відображення в обліку ліквідаційної вартості основних засобів регулює «Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 "Основні засоби", затверджене наказом Міністерства фінансів України від 12.10.2010 р. № 1202 (далі НП(С)БОДС 121), затвердженими наказом Мінфіну від 23.01.15 р № 11».

Ліквідаційною вартістю є сума грошових коштів або вартість інших активів, яку суб'єкт державного сектору очікує отримати від реалізації/ліквідації необоротних активів після закінчення строку їх корисного  використання/експлуатації, за вирахуванням витрат, пов'язаних з продажем/ліквідацією, - так вказано в п.4 роз1 НП(С)БОДС 121.


Читайте також: Обліковуємо грошові кошти з новими рахунками формату IBAN в ISpro


В НП(С)БОДС 121 передбачено, що ліквідаційну вартість в установах визначають в разі, якщо:

  • об'єкт основного засобу вводиться в експлуатацію;
  • залишкова вартість об'єкта основного засобу дорівнює нулю.


На момент придбання  основного засобу підприємство, зазвичай, не визначають, за якою ціною в майбутньому можна продати або ліквідувати зношений  основний засіб. Тому в п.1 розд.5 наказу Мінфіну від 23.01.15 р № 11 уточнено, що ліквідаційна вартість об'єкта ОЗ може дорівнювати нулю, якщо установа не може достовірно визначити суму, яку воно очікує отримати від реалізації/ліквідації такого об'єкта. Це означає, що ліквідаційну вартість установлює підприємство.


Однак згідно  п.5 роз.3 НП(С)БОДС 121, для об'єктів, залишкова вартість яких дорівнює нулю і які придатні до використання, обов'язково визначається ліквідаційна вартість.


Якщо залишкова вартість об'єкта основного засобу дорівнює нулю і він продовжує використовуватися, проте визначити справедливу вартість неможливо або недоцільно, то для такого об'єкта визначають ліквідаційну вартість. Саме на таку вартість слід збільшити початкову вартість об'єкта ОЗ. Вартість, яка амортизується такого об'єкта дорівнює нулю. Тобто ліквідаційна вартість не амортизується.


У листі Мінфіну від 07.04.15 р № 31-11420-07-5 / 12145 визначено, що ліквідаційну вартість встановлює комісія бюджетної установи. Таким чином, для об'єктів основного засобу, залишкова вартість яких дорівнює нулю, але які продовжують використовуватися, визначають ліквідаційну вартість, і на таку вартість слід збільшити початкову вартість об'єкта.


Згідно зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 25.09.15 р № 840 до наказу Мінфіну від 23.01.15р № 11, визначення ліквідаційної вартості не рахується переоцінкою основних засобів. На ліквідаційну вартість амортизацію вже не нараховують.


Тож розглянемо нарахування ліквідаційної вартості в розмірі 10% від первинної вартості  в програмі IS-pro.

Для цього перейдемо в Облік основних засобів / налаштування. У вкладці довідники в розділі групи переоцінки, необхідно впевнитись, що існує необхідна група (Мал. 1).
 

Мал. 1

Якщо даної групи не має в довіднику, її потрібно створити, вписавши програму розрахунку (для цього необхідно звернутися на нашу лінію консультації, телефони якої, будуть зазначені в кінці статті).


Наступним кроком, необхідно рознести групу переоцінки по карточкам основних засобів з залишковою вартістю 0 грн. Для цього переходимо до Облік основних засобів / картотека обліку основних засобів. Обравши карточку ОЗ, тиснемо реєстр/ змінити. В розділ переоцінка, занесемо групу переоцінки (Мал. 2).
 

Мал. 2


Тепер переходимо в Облік основних засобів / відомість переоцінки ОЗ та тиснемо реєстр / створити. У вікні створення відомості, заповнюємо основні полі: тип картки, група переоцінки (інші по бажанню) (Мал.3).
 

Мал. 3


Тиснемо ОК. Після створення відомості, потрібно її затвердити реєстр / затвердити відомість. Для відображення операції в головній книзі  можна до проводку, зайшовши в проведену відомість, тиснемо документ / проводки. У вікні проводок, тиснемо реєстр/створити, та вносимо рахунки дебету/кредиту та суму операції (Мал. 4).
 

Мал. 4


Ліквідаційна вартість відобразиться в картці ОЗ на вкладці знос (Мал. 5).
 

Мал. 5


Сподіваємося, що дана стаття буде корисною для Вас.

Якщо залишилися запитання по роботі в системі будемо раді Вам допомогти на нашій лінії консультацій, куди Ви зможете звернутися за телефонами:

(095) 036-40-04, (098) 036-40-04, (073) 036-40-04

або залишити заявку на нашому сайті https://intelserv.net.ua і ми зв’яжемося з Вами зручним для Вас способом.
 

Замовити демонстрацію ISPRO


Автор: Гончар Віктор, провідний спеціаліст по системі ISpro.


Долучайтесь до нас в InstagramTelegram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: