В Україні з 1 серпня запроваджують "касові апарати в смартфоні"

В Україні з 1 серпня запроваджують "касові апарати в смартфоні"

Чи відноситься до розрахункового документу фіскальний чек, який друкується через програмний РРО?

Визначення розрахункового документу встановлено Законом України від 20.09.2019 р. № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг», згідно з яким:

розрахунковий документ – це документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, видатковий чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів, отримання (повернення) коштів, торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, створений в паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ) у випадках, передбачених цим Законом, зареєстрованим у встановленому порядку РРО або програмним РРО, чи заповнений вручну.

Використання програмних РРО для ФОПів до кінця року буде добровільним

В Україні починається перший етап змін у законодавстві щодо нових правил роботи для фізичних осіб-підприємців. З 1 серпня запроваджується можливість використання програмних розрахунково-касових апаратів.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.


Читайте також:

Анулювання ПДВ-реєстрації — коли можна востаннє скласти податкову накладну

У працівника коронавірус: що робити роботодавцеві

Щодо обмежень розрахунків фізичних осіб за допомогою платіжних карток

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram або ж:


Як зазначили в прес-службі, з 1 січня 2021 року почнеться другий етап - використання РРО для певних видів діяльності ІІ-IV груп фізичних осіб-підприємців стане обов’язковим.

З 1 квітня 2021 року почнеться третій етап - застосування РРО (традиційних або програмних) стане обов'язковим для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності.

Нагадаємо, Міністерство юстиції зареєструвало наказ Міністерства фінансів про застосування програмних РРО та затвердження форм та змісту розрахункових документів.

Відзначимо, ухвалені Верховною радою 20 вересня 2019 року закони внесли корінні зміни в систему адміністрування податків і використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

Тоді ж податкова надала роз'яснення щодо відмінності програмних РРО від звичайних касових апаратів.

Звичайні касові апарати у вигляді коробок, які друкують чеки, в які вмонтовані батарейки, годинник, також можна використовувати і надалі. Але паралельно з'являється можливість використання програмних РРО у смартфоні.

Планувалося запровадження програмних РРО з 1 квітня, але через карантин термін перенесли на 1 серпня.

 

За матеріалами: РБК-Україна та Бухгалтер911

Редактор: Ковальова Альона, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

 

Залишайте свої коментарі

Читайте також: