До 8 лютого потрібно подати звіт про борги з зарплати

До 8 лютого потрібно подати звіт про борги з зарплати
Ключові слова: термін подання, відповідальність, заборгованість, нова форма
 

Нагадаємо, що Держстат наказом від 21.07.2020 р. №222 затвердив нову форму статзвітності №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці». 

Вперше подавати її потрібно зі звіту за січень 2021 року. 

За роз'ясненням Держстатузаборгованою вважається сума, яка включає всі нарахування в грошовій і натуральній формі з фонду оплати праці, за винятком обов’язкових для всіх працівників відрахувань із заробітної плати (ПДФО, військовий збір і т.і.), строк виплати якої минув до кінця місяця, у якому вона повинна бути виплачена.

Депонована заробітна плата (зарплата, яка своєчасно не отримана з вини працівника) заборгованою не вважається.

Заборгованість із виплат працівникам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (рядок 2040 ф. №3-борг (місячна) – це сума своєчасно невиплачених коштів з нарахувань підприємства, установи, організації з оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, а також із нарахувань Фонду соціального страхування (уключаючи непрацездатність, пов’язану з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, яке спричинило втрату працездатності, вагітністю та пологами).   


Читати також:
Реабілітація в санаторії для перехворівших коронавірусом
Податківці нагадали про зміни у використанні РРО
Накладання штрафів на ФОПа за неоформленого працівника
Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!


Хто і куди має подавати цей звіт?

Звіт про заборгованість з оплати праці подають юридичні особи територіальному органу Держстату. Проте не лише ті, які мають борг.

За роз'ясненням Держстату, перелік респондентів ДСС СВЗП за ф.№3-борг (місячна) здійснюється на державному рівні, раз на рік, на основі інформації Реєстру Статистичних Одиниць (у частині Статистичного Реєстру Підприємств) та включає одиниці, які є активними станом на 01 листопада року, що передує звітному року. 

Тобто у 2021 році будуть подавати цей звіт, тільки ті роботодавці, які перелічені в цьому переліку. 

Але у загальному доступі самого реєстру не має. Проте є сервіс, завдяки якому можна переглянути за своїм кодом ЄДРПОУ, які звіти слід подавати. Дивіться його за посиланням.
 

У Розділі 1 форми №3-борг міститься рядок «На підприємстві (установі, організації) відсутня заборгованість з виплати заробітної плати та з виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (якщо у графі 1 є позначка "V", то звіт далі не заповнюється)».

Зауважимо, що подати звіт можна в електронній формі. Його внесено до Переліку форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2021 році.

 

Термін подання

Як зазначено у самій формі Звіту, граничний термін його подання - не пізніше 7-го числа кожного місяця.

Оскільки 7 лютого припадає на неділю, то граничний термін подання звіту переноситься на понеділок, 8 лютого. Така дата зазначена й у Календарі подання статзвітності на 2021 рік.

Далі граничні терміни подання цього звіту протягом 2021 року такі: 9 березня, 7 квітня, 7 травня, 7 червня, 7 липня, 9 серпня, 7 вересня, 7 жовтня, 8 листопада, 7 грудня.
 

Як заповнювати форму №3-борг?

Звіт складається із двох розділів:

  • Розділ 1. Інформація про відсутність заборгованості з оплати праці;
  • Розділ 2. Обсяги заборгованості з оплати праці на підприємстві (установі, організації).

Також форма № 3-борг містить пояснення щодо основної причини відхилення суми заборгованості за розрахунками з оплати праці більше чи менше 25% порівняно з попереднім періодом.

Показники форми включають дані щодо юридичних осіб про суми невиплачених нарахувань з оплати праці, кількість працівників, яким заборгували ці виплати, про суми невиплаченої допомоги з тимчасової втрати працездатності. 

Показники ґрунтуються на даних первинної облікової документації, документів бухгалтерського обліку (особові рахунки працівників, Головна книга, Касова книга) та фінансової звітності, передбачених нормами чинного законодавства.

Як правильно заповнити цей звіт - читайте у роз'ясненні Держстату від 12.08.2020 р. №19.1.2-12/23-20 (завантажити).
 

Яка відповідальність за неподання звіту?

Наразі законодавством передбачено тільки адмінвідповідальність за неподання звітів до Держстату. На період карантину від цього види відповідальності СГ не звільняли.

Відповідальність за неподання звітів до Держстату або подання їх недостовірними, не в повному обсязі, не за формою чи зі запізненням передбачена ст. 186-3 КпАП. 

Перше порушення протягом року коштуватиме посадовим особам підприємств від 10 до 15 н.м.д.г. (від 170 до 255 грн), а повторне – від 15 до 25 н.м.д.г. (від 255 до 425 грн). 

Право накладати зазначені штрафні санкції надано органам державної статистики (ст. 244-3 КУпАП). Від їх імені це право реалізують керівник Державної служби статистики України, його заступники, а також інші уповноважені керівником посадові особи цього органу.  

 

Джерело: Дебет-Кредит

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп

Читайте також: